Zwangerschap

Als zwangere hoef je niet voor twee te eten. Toch is de baby volledig afhankelijk van jouw voeding, dus is het extra belangrijk voor jou en de baby dat je gezond eet. Daarbij zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je beter niet of beperkt kunt eten. En kan de voorkeur voor voeding onder invloed van hormonen veranderen. Ook kunnen zwangerschapskwaaltjes invloed hebben op je inname.

Je kunt voor verschillende adviezen terecht als je zwanger bent.

Hyperemesis gravidarum
Zo’n 2% van de zwangere vrouwen heeft last van extreme misselijkheid met overmatig braken, oftewel hyperemesis gravidarum (HG). Als er sprake is van HG zijn de klachten een stuk heviger en verdwijnen ze niet na het eerste trimester.
De oorzaak van HG is nog onduidelijk. Mogelijk speelt een zeer sterke reactie op de hormoonveranderingen in de zwangerschap een rol. Daarbij zou stress een grote invloed kunnen hebben en de klachten verergeren. Het vele overgeven is naast uitputtend ook gevaarlijk, omdat het kan zorgen voor uitdroging en ondervoeding.

Diabetes gravidarum
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum.
Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak erg groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker of zelfs gevaarlijker is. Later hebben zowel het kind als de moeder meer risico op diabetes type 2.

Dieetbehandeling
Het uitgangspunt is dat je als zwangere zo optimaal mogelijk gevoed bent voor de gezondheid van jou en de baby. Bij hyperemesis gravidarum wordt er gestreefd naar een voldoende inname en klachtenvermindering en bij diabetes gravidarum wordt er goed gekeken naar de hoeveelheid suikers in de voeding en de verdeling ervan over de dag.
Om dit de gehele zwangerschap vol te houden, maakt Louise een dieetadvies op maat. Daarin wordt rekening gehouden met de voor jouw geldende behoefte én persoonlijke voorkeur.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

3 + 6 =