Diarree
Peuterdiarree komt veel voor bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud. De voeding van uw kind kan hiermee te maken hebben. Peuterdiarree is iets anders dan zogenaamde acute diarree. Acute diarree is vaak een gevolg van infecties (oorontsteking, maagdarmontsteking) of van het eten van besmet voedsel. Wanneer dit het geval is, maken de kinderen een zieke indruk, hebben vaak verhoging of hebben weinig eetlust. Dit vraagt om andere maatregelen dan bij peuterdiarree waarbij een diëtist kan helpen.
Wat is peuterdiarree?
Kinderen met peuterdiarree produceren meerdere keren per dag (tot wel 10 keer) brijige, soms waterdunne, stinkende ontlasting die onverteerde voedselresten bevat. Ze maken geen zieke indruk, hebben zelf meestal niet zo’n last van de diarree en groeien meestal goed.
De oorzaak van de diarree is meestal te vinden in de voeding die het kind binnen krijgt. Dit voedingspatroon houdt de diarree in stand. Er is echter geen kans op uitdrogen.
Voedingsadvies bij peuterdiarree (1 tot 4 jaar)
Een gezonde voeding is vaak voldoende om de ontlasting steviger te maken. De kinderdiëtist zal de samenstelling van de voeding nagaan en adviezen geven hoe deze zo kan worden aangepast dat de werking van de darmen wordt bevorderd.
Meestal verbeteren de klachten binnen 1 tot 2 weken na aanpassing van de voeding. Het ontlastingspatroon zal zich in de regel na verloop van tijd herstellen. Als de hoeveelheid voedingsvezels moet worden opgevoerd kan het wat langer duren voordat de klachten over gaan. Juist dan is het belangrijk om minimaal 6 weken door te gaan met de aanpassingen in de voeding om het effect op de diarree te kunnen bepalen.
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn
Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30
Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30
Gezondheidscentrum De Kerk
Spierdijkerweg 106, 1641 LW, Spierdijk
Jos:
Woensdag 08:00-17:30