FODMAP-beperkt dieet

Het FODMAP-beperkte dieet is een dieet dat wordt gebruikt bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het is geen afvaldieet maar een methode om erachter te komen welke stoffen in de voeding mogelijk klachten van PDS veroorzaken. Klachten die veelal voorkomen zijn buikpijn, obstipatie of vaak diarree, een opgezette buik en/of winderigheid. Bij 75% van de mensen met PDS zorgt het vermijden van bepaalde type koolhydraten voor klachtenvermindering of blijven klachten zelfs totaal uit.

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP’s zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm breken de FODMAP’s vervolgens snel en in grote hoeveelheden af. Dit heet fermenteren. Hierbij kan gas vrijkomen waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. Niet iedereen is even gevoelig voor FODMAP’s.

FODMAP is een afkorting voor:

  • F = Fermenteerbare
  • O = Oligosachariden
  • D = Disachariden (lactose)
  • M = Monosachariden (fructose)
  • A = And
  • P = Polyolen (suikeralcoholen)

Wat houdt het FODMAP-beperkte dieet in?

Bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet vermijd je 2-4 weken de FODMAP-koolhydraten uit de voeding. Dit wordt ook wel de eliminatiefase genoemd. Na deze eliminatiefase worden de klachten geëvalueerd. Bij verbetering wordt de herintroductiefase dan gestart. De verschillende FODMAP’s worden dan stuk voor stuk geherintroduceerd waarna duidelijk wordt voor welke FODMAP een overgevoeligheid bestaat.

Je krijgt praktische informatie om de eliminatiefase en herintroductiefase te doorlopen. Zo krijg je een eetschema, recepten en lijsten met low-fodmapvoedingsmiddelen. Dit alles om het voor jou op een zo gemakkelijke manier te doorlopen.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

1 + 10 =