GastricBypass

Bariatrische chirurgie is een verzamelnaam voor operaties die bedoeld zijn om mensen met ernstig overgewicht (BMI>40) te helpen (veel) gewicht te verliezen. Een van de meest voorkomende operaties is de gastric bypass (maagverkleining/omleiding).  Jeannette is een energieke 53 jarige vrouw die 2 jaar geleden deze operatie onderging en inmiddels volop geniet van haar nieuwe lijf en leven.

Dieetgeschiedenis

“ In de zomer van 2017 belde ik Louise op. Ik had de knoop doorgehakt en wilde voor de operatie gaan! Tien jaar eerder stond ik ook voor de beslissing maar om eerlijk te zijn was ik er toen nog niet aan toe. In de tussentijd was ik bij 3 diëtisten geweest en had meerdere keren een poging gedaan. Ook de bekende crashdiëten waren de revue gepasseerd. Maar dit bleek allemaal tijdelijk en niet echt vol te houden. Het belangrijkste is om je voedingspatroon aan te passen en dat lukt niet met een crashdieet. Erg frustrerend.

Het is een vereiste van de Nederlandse Obesitas Kliniek in Beverwijk dat je voor de operatie een traject doorloopt bij een diëtist en daarbij is er een screening met verschillende disciplines als psycholoog, arts en diëtist.

Portiecontrole

Tijdens het voortraject hebben we stap voor stap de voeding aangepast. Na de operatie kun je echt geen grote porties meer eten en is het heel belangrijk dat wat je eet ook veel eiwitten bevat. Door vóór de operaties mijn voeding al aan te passen zou de kans op complicaties na de operatie verminderen. Dus ben ik samen met Louise om tafel gegaan.

Dumping

Op 13 oktober 2017 was het dan de dag, de dag van de operatie. Hoewel ik de eerste 3 weken na de operatie veel last had van pijn, kon ik daarna best snel mijn werk en bezigheden weer oppakken. Doordat we mijn voeding al zo goed hadden aangepast heb ik zelden last gehad van dumping.

Met het dumpingsyndroom worden de klachten bedoeld die ontstaan na een te snelle maagontlediging. Bij de operatie wordt namelijk een deel van de maag vastgezet op een deel van de darm. Hierdoor is er geen sluitspier meer tussen de maag en de darm waardoor voedsel niet meer in porties in de darm terecht komt. Hierdoor kunnen klachten als zweten, duizeligheid, misselijkheid en braken worden veroorzaakt.

Ander leven

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en ben ik 45 kilo afgevallen. Ik blijf nu op hetzelfde gewicht en voel me super! Mijn conditie is met sprongen vooruitgegaan en ik merk ook dat ik me op een andere manier kleed. Ik durf veel meer. Op de tennisbaan haal ik nu de moeilijkste ballen wel. Echt heerlijk!

Halfjaarlijkse check

Eens in het half jaar heb ik nog even een check in het ziekenhuis en kom ik nog even bij Louise. We controleren dan  hoe het met eten gaat, of de voeding nog wel volwaardig is en of me lichaamssamenstelling goed is.

Inmiddels weet ik heel goed hoe ik moet omgaan met alle verleidingen in de supermarkt en weet ik precies waar ik op moet letten bij het kopen van producten. Want er zijn zoveel valkuilen. Je pakt al gauw iets waarvan je denkt dat het redelijk gezond is ‘want dat staat op de verpakking’. Maar met kleine lettertjes achterop komt vaak pas de waarheid aan het licht en blijkt het dus helemaal niet zo gezond te zijn.

Het geeft mij een fijn gevoel dat ik heb geleerd hier betere keuzes in te maken en het is fantastisch dat ik nu zo op gewicht blijf. Ik heb ook totaal niet meer de behoefte om teveel te eten. Ik snoep nu echt wel eens hoor, maar niet meer extreem. Het lukt me nu goed om keuzes te maken. Het is ook super dat ik zo weinig klachten heb sinds de operatie, dit is toch echt mede door de aanpassing van mijn eetpatroon al voorafgaand aan dit traject.

Mijn leven is een stuk lichter geworden!”

Kleine aanpassingen

Lammert kwam de afgelopen 2 jaar alleen maar aan. Met zowel het sporten als zijn fysieke werk zat dit hem in de weg. Hij merkte namelijk dat zijn conditie minder werd. Toen ook de huisarts als advies gaf om eens naar zijn gewicht te kijken, hakte hij de knoop door om er wat aan te doen. Hier zijn verhaal:

Samen gezonder en sportiever

Als je het over een leuk, sportief en enthousiast stel hebt, dan heb je het over Ron en Bianca uit Ursem. Samen zijn ze sportief bezig: voetballen, racefietsen, mountainbiken, spinningfietsen, hardlopen, krachttraining/fitness maar ook zwemmen, tennis en paardrijden. Je zou je bijna afvragen wat ze

Weer fit na Pfeiffer

Na 2 jaar herstellende te zijn geweest van de ziekte van Pfeiffer en een periode van bankhangen met snacks was ik 17 kilo zwaarder en had een stuk minder energie. Daarbij was mijn bloeddruk al te hoog en wilde ik echt diabetes voorkomen. Tijd voor actie maar ik wilde absoluut geen crashdieet.

40 KILO AFGEVALLEN

Heb je soms ook zo’n operatie gehad waarmee je afvalt?” of “Welk crash dieet doe jij?” Zomaar wat vragen die Annelies de laatste tijd regelmatig krijgt. Ook wordt ze wel eens niet herkend. Niet gek want de verandering is enorm. En vooral met de pijnverlichting in haar rug is Annelies enorm blij. Lees hier haar verhaal.

23 kilo afgevallen

Jaap Kees stuurde wel een hele fitte vakantiefoto toe. De vergelijking met vorig jaar laat het fantastische resultaat zien van zijn verandering qua voeding. Hij eet meer maar anders en voelt zich fysiek nu zo ontzettend energiek. Met ruim 23 kg minder gaat het mountainbiken bijna vanzelf. Lees hier zijn verhaal. 

Gecombineerde leefstijl interventie

“Vorig jaar was ik, weliswaar met milde, hartklachten in het ziekenhuis beland. Toen ik weer thuis was, besloot ik me toch maar weer aan te melden bij de sportschool om wat fitter te worden en af te vallen. Hoewel ik mijn best deed, wilde het met afvallen toen niet lukken. Nu…

Psoriasis en afvallen

“Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik Louise terecht gekomen. Voor mijn psoriasis had Ik al verschillende methodes gevolgd om klachten te verminderen (onder andere lichttherapie). Toen de dermatoloog voorstelde om met medicatie te starten wilde ik eerst kijken of ik zelf nog wat kon veranderen. “

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

20 kilo afvallen

Jorrit is een 22 jarige accountant in opleiding. Hij heeft een druk sociaal leven met regelmatig een avondje stappen, tennis en voetbal, inclusief de nazit en is zomers is hij regelmatig op de kermis te vinden. Toen hij zag dat hij een BMI van 30kg/m2 had, belde hij op. Hier wilde hij wat aan gaan doen, zonder concessies te doen aan zijn stapavondjes.

Beter in m’n vel

Chantal is moeder van 2 kinderen, gastouder van 6 kinderen en in het weekend geeft ze vol passie Thaise kookworkshops en sport ze graag. Met een jong gezin was het voor haar niet altijd makkelijk om tijd voor zichzelf te vinden. Haar eetpatroon was door slaapgebrek en tijdsnood erg gemakkelijk geworden wat zich uitte in extra kilo’s.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

15 + 6 =