GastricBypass

Bariatrische chirurgie is een verzamelnaam voor operaties die bedoeld zijn om mensen met ernstig overgewicht (BMI>40) te helpen (veel) gewicht te verliezen. Een van de meest voorkomende operaties is de gastric bypass (maagverkleining/omleiding).  Jeannette is een energieke 53 jarige vrouw die 2 jaar geleden deze operatie onderging en inmiddels volop geniet van haar nieuwe lijf en leven.

Dieetgeschiedenis

“ In de zomer van 2017 belde ik Louise op. Ik had de knoop doorgehakt en wilde voor de operatie gaan! Tien jaar eerder stond ik ook voor de beslissing maar om eerlijk te zijn was ik er toen nog niet aan toe. In de tussentijd was ik bij 3 diëtisten geweest en had meerdere keren een poging gedaan. Ook de bekende crashdiëten waren de revue gepasseerd. Maar dit bleek allemaal tijdelijk en niet echt vol te houden. Het belangrijkste is om je voedingspatroon aan te passen en dat lukt niet met een crashdieet. Erg frustrerend.

Het is een vereiste van de Nederlandse Obesitas Kliniek in Beverwijk dat je voor de operatie een traject doorloopt bij een diëtist en daarbij is er een screening met verschillende disciplines als psycholoog, arts en diëtist.

Portiecontrole

Tijdens het voortraject hebben we stap voor stap de voeding aangepast. Na de operatie kun je echt geen grote porties meer eten en is het heel belangrijk dat wat je eet ook veel eiwitten bevat. Door vóór de operaties mijn voeding al aan te passen zou de kans op complicaties na de operatie verminderen. Dus ben ik samen met Louise om tafel gegaan.

Dumping

Op 13 oktober 2017 was het dan de dag, de dag van de operatie. Hoewel ik de eerste 3 weken na de operatie veel last had van pijn, kon ik daarna best snel mijn werk en bezigheden weer oppakken. Doordat we mijn voeding al zo goed hadden aangepast heb ik zelden last gehad van dumping.

Met het dumpingsyndroom worden de klachten bedoeld die ontstaan na een te snelle maagontlediging. Bij de operatie wordt namelijk een deel van de maag vastgezet op een deel van de darm. Hierdoor is er geen sluitspier meer tussen de maag en de darm waardoor voedsel niet meer in porties in de darm terecht komt. Hierdoor kunnen klachten als zweten, duizeligheid, misselijkheid en braken worden veroorzaakt.

Ander leven

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en ben ik 45 kilo afgevallen. Ik blijf nu op hetzelfde gewicht en voel me super! Mijn conditie is met sprongen vooruitgegaan en ik merk ook dat ik me op een andere manier kleed. Ik durf veel meer. Op de tennisbaan haal ik nu de moeilijkste ballen wel. Echt heerlijk!

Halfjaarlijkse check

Eens in het half jaar heb ik nog even een check in het ziekenhuis en kom ik nog even bij Louise. We controleren dan  hoe het met eten gaat, of de voeding nog wel volwaardig is en of me lichaamssamenstelling goed is.

Inmiddels weet ik heel goed hoe ik moet omgaan met alle verleidingen in de supermarkt en weet ik precies waar ik op moet letten bij het kopen van producten. Want er zijn zoveel valkuilen. Je pakt al gauw iets waarvan je denkt dat het redelijk gezond is ‘want dat staat op de verpakking’. Maar met kleine lettertjes achterop komt vaak pas de waarheid aan het licht en blijkt het dus helemaal niet zo gezond te zijn.

Het geeft mij een fijn gevoel dat ik heb geleerd hier betere keuzes in te maken en het is fantastisch dat ik nu zo op gewicht blijf. Ik heb ook totaal niet meer de behoefte om teveel te eten. Ik snoep nu echt wel eens hoor, maar niet meer extreem. Het lukt me nu goed om keuzes te maken. Het is ook super dat ik zo weinig klachten heb sinds de operatie, dit is toch echt mede door de aanpassing van mijn eetpatroon al voorafgaand aan dit traject.

Mijn leven is een stuk lichter geworden!”

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

20 kilo afvallen

Jorrit is een 22 jarige accountant in opleiding. Hij heeft een druk sociaal leven met regelmatig een avondje stappen, tennis en voetbal, inclusief de nazit en is zomers is hij regelmatig op de kermis te vinden. Toen hij zag dat hij een BMI van 30kg/m2 had, belde hij op. Hier wilde hij wat aan gaan doen, zonder concessies te doen aan zijn stapavondjes.

Beter in m’n vel

Chantal is moeder van 2 kinderen, gastouder van 6 kinderen en in het weekend geeft ze vol passie Thaise kookworkshops en sport ze graag. Met een jong gezin was het voor haar niet altijd makkelijk om tijd voor zichzelf te vinden. Haar eetpatroon was door slaapgebrek en tijdsnood erg gemakkelijk geworden wat zich uitte in extra kilo’s.

Emotie-eten

Esther hoefde nooit echt op haar gewicht te letten. Natuurlijk was ze wel eens een paar kilo zwaarder maar dan snoepte ze net iets minder en zat haar broek weer als gegoten. Maar ineens lukte het haar niet meer. Ze vertelde dat ze zich elke ochtend weer voornam om gezond te eten maar ’s middags toch overstag ging en voor slechte dingen koos.

Zwangerschap

Angela, 31 jaar, is moeder van 2 jonge kinderen en belde 5 maanden geleden voor een afspraak. Voordat ze kinderen kreeg was ze iets te zwaar en na 2 zwangerschappen zat ze op een gewicht waar ze zelf niet meer gelukkig van werd. Ze besloot dat wat moest gebeuren. Daarom belde ze op om een afspraak.

Gastric Bypass

Jeannette is een energieke 53 jarige vrouw die 2 jaar geleden een Gastric Bypass operatie onderging en inmiddels volop geniet van haar nieuwe lijf en leven. “ In de zomer van 2017 belde ik Louise op. Ik had de knoop doorgehakt en wilde voor de operatie gaan! Maar dan wel goed voorbereid. Dus maakte ik een afspraak.

10kg afvallen

Lynn is 10 kg afgevallen “Doordat ik nu veel beter weet waar wat in zit, weet ik ook beter hoe ik extra kcal moet compenseren. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik het ‘makkelijke denken’, zoals ‘ah joh, dat kan best’, omzet naar het bewust nadenken over de voedselkeuzes die ik maak. Ik ga evengoed uit hoor!

Zwangerschap

Anique wilde als moeder van een jong gezin afrekenen met haar zwangerschapskilo’s. Ze belde op en vertelde te willen afvallen zonder reepjes, shakes en poedertjes. Geen gekke diëten maar door gezond te eten. Daarvoor was ze aan het goede adres. Lees hier haar verhaal.

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en

Verhoogd cholesterol

Jan is 69 jaar, heeft een druk sociaal leven, is erg actief met vrijwilligerswerk en slaat wat holes op de golfbaan maar er was één ding dat hem in de weg zat. Zijn lijf. Wanneer de huisarts een verhoogde bloeddruk en cholesterol vaststelt, is voor Jan de maat vol.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise: dinsdag en donderdag 08:00-17:30
Iris: maandag en woensdag 08:30-18:00

Gezondheidscentrum De Kerk
Spierdijkerweg 106, 1641 LW, Spierdijk

Louise: woensdag 08:00-17:30u

1 + 2 =