Coeliakie als sporter

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en het wordt daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.

Toen bij Eric (44 jaar) zo’n 2 jaar geleden Coeliakie werd vastgesteld baalde hij erg. Als fanatiek wielrenner vroeg hij zich af of hij zijn oude niveau wel weer zou kunnen halen en ook was hij erg op zoek naar wat hij kon eten tijdens het fietsen. Zijn verhaal:

Krentenbollen en ander glutenrijk-wielrenvoer

“Tijdens de consulten heb ik veel geleerd over wat ik het nodig heb voor, tijdens en na een inspanning. Omdat wielrenners gewend zijn ontbijtkoek, krentenbollen onderweg te eten of te stoppen voor een stuk appeltaart leek het mij een echte uitdaging omdat eigenlijk al die producten gluten bevatten en ik dat niet meer mocht. Maar gelukkig bleek er veel meer mogelijk dan ik in eerste instantie dacht. Zo heb ik recepten gekregen om zelf glutenvrije mugcakes te maken die voor sporters goed zijn. Ze zijn evengoed gemakkelijk mee te nemen en goed weg te krijgen onderweg. Ook hebben we samen gekeken naar de beste glutenvrije sportdrank voor mij en heb ik productadviezen gekregen voor in het dagelijks leven.

Rust in darmen 

Ik zit nu midden in een verbouwing aangezien ons huis is opgeleverd en klus dus nog naast mijn werk. Maar ondanks deze drukke stressvolle periode fiets ik harder dan ooit. Mijn darmen hebben door de juiste voeding nu echt rust gekregen, nemen alles veel beter op en verwerken dat ook veel beter. Al die fysieke ongemakken waar ik jarenlang last van heb gehad, heb ik nu niet meer. Een verademing om met een gerust hart een vliegtuig in te stappen, op vakantie te gaan of gewoon weer lekker ouderwets hard te fietsen met een groepje rond het Markemeer. Ik zeg ouderwets, maar eigenlijk heb ik nog nooit zo hard gereden!”

Eric.

Heb jij ook (onlangs) de diagnose Coeliakie gekregen en zou jij ook graag advies hierbij willen? Neem dan contact op!

Ironman West-Friesland

Ironman west-Friesland Groot in de Praktijk is gespecialiseerd in het begeleiden van duursporters. Er werden veel atleten begeleid voorafgaand aan de  afgelopen edities van de...

Openwaterzwemmen

Nadat ik tijdens een 10km wedstrijd na 7km geparkeerd stond, heb ik contact opgenomen met Louise. Zij heeft mij heel duidelijk uitgelegd welke type voeding ik het beste kon gebruiken om gedurende de hele inspanning energie te houden met als doel podium te zwemmen in Parijs.

Samen gezonder en sportiever

Als je het over een leuk, sportief en enthousiast stel hebt, dan heb je het over Ron en Bianca uit Ursem. Samen zijn ze sportief bezig: voetballen, racefietsen, mountainbiken, spinningfietsen, hardlopen, krachttraining/fitness maar ook zwemmen, tennis en paardrijden. Je zou je bijna afvragen wat ze

Hardlopen darmklachten

Hardlopen en darmklachten – Barbara is een 39 jarige sportieve vrouw. Sinds 5 jaar loopt ze hard. Begin januari mailde ze omdat ze tijdens het hardlopen last had van darmkrampen. Tijdens een duurloop van zo’n 15 kilometer moest ze meerdere sanitaire stops inlassen. Best lastig dus daar wilde ze graag vanaf.

Tijdrijden

John Veerman uit Volendam staat bekend als tempobeul in de tijdritwereld maar dat harde fietsen kon hij niet van de een op de andere dag. Zijn voorliefde voor tijdrijden begon met het ‘stofvrij maken” van zijn fiets nadat hij vaststelde dat zijn conditie slecht was en hij ruim 20 kilo te zwaar was. Lees hier hoe hij zoveel afviel en hoe het nu gaat.

Openwater zwemmen

Gerda wilde weten wat ze moest eten om het IJsselmeer over te zwemmen. De overtocht van Stavoren naar Medemblik is 21,4 km en tijdens deze ruim zeven uur durende overtocht wilde ze de juiste sportvoeding. Hiervoor klopte ze bij Groot in de Praktijk aan.

Marathon

Als allround sporter en vader van 3 kinderen stond een knappe marathon lopen bij Casper hoog op zijn bucketlist. Daarvoor wilde hij ook zijn voeding verbeteren. Na persoonlijke analyse bleek dat ik al goed op weg was, maar dat er zeker nog wat ruimte voor verbetering mogelijk was.

Mountainbiken

Aart ging na een periode van krachttrainen steeds meer fietsen. Hij merkte echter dat hij na trainingen naar ammoniak rook. Via google kwam hij erachter dat dit veroorzaakt werd doordat hij verkeerd at. Hij gebruikte eiwitten als energiebron las hij en wilde graag weten hoe hij dit beter

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en

Afvallen voor sportprestatie

Tim belde 2 jaar geleden op. Hij was van plan een monstertocht van 600 kilometer en 8.000 hoogte meters te kunnen volbrengen. Alleen moest er lichamelijk en conditioneel nog wel het een en ander gebeuren. Met wat minder kilo’s zou dat makkelijker gaan….

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

13 + 7 =