Coeliakie als sporter

Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en het wordt daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten.

Toen bij Eric (44 jaar) zo’n 2 jaar geleden Coeliakie werd vastgesteld baalde hij erg. Als fanatiek wielrenner vroeg hij zich af of hij zijn oude niveau wel weer zou kunnen halen en ook was hij erg op zoek naar wat hij kon eten tijdens het fietsen. Zijn verhaal:

Krentebollen en ander glutenrijk-wielrenvoer

“Tijdens de consulten heb ik veel geleerd over wat ik het nodig heb voor, tijdens en na een inspanning. Omdat wielrenners gewend zijn om ontbijtkoek, krentenbollen onderweg te eten of te stoppen voor een stuk appeltaart leek het mij een echte uitdaging omdat eigenlijk al die producten gluten bevatten en ik dat niet meer mocht. Maar gelukkig bleek er veel meer mogelijk dan ik in eerste instantie dacht. Zo heb ik recepten gekregen om zelf glutenvrije mugcakes te maken die voor sporters goed zijn. Ze zijn evengoed gemakkelijk mee te nemen en goed weg te krijgen onderweg. Ook hebben we samen gekeken naar de beste glutenvrije sportdrank voor mij en heb ik productadviezen gekregen voor in het dagelijks leven.

Rust in darmen 

Ik zit nu midden in een verbouwing aangezien ons huis is opgeleverd en klus dus nog naast mijn werk. Maar ondanks deze drukke stressvolle periode fiets ik harder dan ooit. Mijn darmen hebben door de juiste voeding nu echt rust gekregen, nemen alles veel beter op en verwerken dat ook veel beter. Al die fysieke ongemakken waar ik jarenlang last van heb gehad, heb ik nu niet meer. Een verademing om met een gerust hart een vliegtuig in te stappen, op vakantie te gaan of gewoon weer lekker ouderwets hard te fietsen met een groepje rond het Markemeer. Ik zeg ouderwets, maar eigenlijk heb ik nog nooit zo hard gereden!”

Eric.

Heb jij ook (onlangs) de diagnose Coeliakie gekregen en zou jij ook graag advies hierbij willen? Neem dan contact op!

Coeliakie

Toen bij Eric Coeliakie werd vastgesteld baalde hij erg. Als fanatiek wielrenner vroeg hij zich af of hij zijn oude niveau wel weer zou kunnen halen en ook was hij erg op zoek naar wat hij het beste kan gaan eten tijdens het fietsen. De meest gangbare tussendoortjes op de fiets bevatten namelijk allemaal gluten.

Openwater zwemmen

Gerda wilde weten wat ze moest eten om het IJsselmeer over te zwemmen. De overtocht van Stavoren naar Medemblik is 21,4 km en tijdens deze ruim zeven uur durende overtocht wilde ze de juiste sportvoeding. Hiervoor klopte ze bij Groot in de Praktijk aan.

Casper (39) – Marathon

Als allround sporter en vader van 3 kinderen stond een knappe marathon lopen bij Casper hoog op zijn bucketlist. Daarvoor wilde hij ook zijn voeding verbeteren. Na persoonlijke analyse bleek dat ik al goed op weg was, maar dat er zeker nog wat ruimte voor verbetering mogelijk was.

Mountainbiken

Aart ging na een periode van krachttrainen steeds meer fietsen. Hij merkte echter dat hij na trainingen naar ammoniak rook. Via google kwam hij erachter dat dit veroorzaakt werd doordat hij verkeerd at. Hij gebruikte eiwitten als energiebron las hij en wilde graag weten hoe hij dit beter kon aanpakken.

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en

Afvallen voor sportprestatie

Tim belde 2 jaar geleden op. Hij was van plan een monstertocht van 600 kilometer en 8.000 hoogte meters te kunnen volbrengen. Alleen moest er lichamelijk en conditioneel nog wel het een en ander gebeuren. Met wat minder kilo’s zou dat makkelijker gaan….

Diëtistepraktijk Louise Groot
Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3, 1648 JM, De Goorn

KvK: 58766286
AGB-code praktijk: 2451818

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag
van 8:00 tot 17:30
Vrijdag gesloten

6 + 8 =