Prikkelbaredarmsyndroom

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en aanhoudende diarree. Erg vervelend, zeker wanneer je een grote sportieve uitdaging wilt aangaan.

Marathondroom

Petra wilde op haar 50ste verjaardag graag de marathon van Rotterdam lopen. Aanhoudende buikklachten gooiden echter al maandenlang roet in het eten. Als recreatieve hardloopster werd ze hierdoor steeds vaker geremd. De trainingsrondjes werden steeds korter, niet meer die onbevangen rondjes. Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis gaf haar internist haar het advies om het FODMAP dieet te volgen. Verder gewichtsverlies moest hierbij worden voorkomen. Maar belangrijker nog was het om voldoende energie binnen te krijgen om de toenemende trainingsintensiteit voor een marathon aan te kunnen.

FODMAP ALS MEDICIJN

Het FODMAP-beperkte dieet is een nieuwe en effectieve behandeling voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharidem and polyols oftewel fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen. In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc.).

Door het FODMAP-arme dieet te volgen verdwijnen de klachten bij 75% van de mensen met het prikkelbaar darmsyndroom en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en welke minder verdragen worden. Dat wordt onderzocht met behulp van een een eliminatie- en herintroductiedieet. Het is raadzaam dit met behulp van gespecificeerde dieetbegeleiding verantwoord te laten plaatsvinden.

Als sneeuw voor de zon

Door het volgen van het FODMAP-dieet verdwenen de klachten van Petra binnen enkele weken. Al vrij snel kon zij weer onbevangen trainen. Naast de veranderingen in haar basisvoeding, was het voor het lopen van de marathon belangrijk om naar een voor haar geschikte sportvoeding te zoeken. Sportvoeding voor de laatste dagen voor de marathon en voor tijdens de marathon. Naast algemene sportvoedingsadviezen werd er door Louise naar sportvoeding gezocht die het beste bij Petra en haar FODMAP dieet paste. In aanloop naar de marathon heeft Petra dit tijdens lange duurlopen(30 – 35 km) uitgebreid kunnen testen. Hierdoor verscheen ze goed voorbereid aan de start.

Dag van de marathon

Na het opstaan voelde ze het meteen; dit werd haar dag! Samen met haar man ging ze van start. Voorafgaand hadden ze afgesproken dat wanneer een van beiden in de problemen zou komen, de ander zou doorlopen.

Petra liep heerlijk, kilometer voor kilometer ging onder haar schoenen door. Na 34 kilometer gaf haar man echter aan wat last te hebben van kramp. Petra liep op haar eigen tempo door. Ze bleef goed gefocust op het op tijd nemen van haar voeding en sportdrank. Zonder problemen kwam zij over de finish. Haar man bleek na de kramp door te hebben kunnen lopen en kwam niet veel later ook over de finishlijn. Petra’s missie was hiermee meer dan geslaagd!

Kleine aanpassingen

Lammert kwam de afgelopen 2 jaar alleen maar aan. Met zowel het sporten als zijn fysieke werk zat dit hem in de weg. Hij merkte namelijk dat zijn conditie minder werd. Toen ook de huisarts als advies gaf om eens naar zijn gewicht te kijken, hakte hij de knoop door om er wat aan te doen. Hier zijn verhaal:

Samen gezonder en sportiever

Als je het over een leuk, sportief en enthousiast stel hebt, dan heb je het over Ron en Bianca uit Ursem. Samen zijn ze sportief bezig: voetballen, racefietsen, mountainbiken, spinningfietsen, hardlopen, krachttraining/fitness maar ook zwemmen, tennis en paardrijden. Je zou je bijna afvragen wat ze

Weer fit na Pfeiffer

Na 2 jaar herstellende te zijn geweest van de ziekte van Pfeiffer en een periode van bankhangen met snacks was ik 17 kilo zwaarder en had een stuk minder energie. Daarbij was mijn bloeddruk al te hoog en wilde ik echt diabetes voorkomen. Tijd voor actie maar ik wilde absoluut geen crashdieet.

40 KILO AFGEVALLEN

Heb je soms ook zo’n operatie gehad waarmee je afvalt?” of “Welk crash dieet doe jij?” Zomaar wat vragen die Annelies de laatste tijd regelmatig krijgt. Ook wordt ze wel eens niet herkend. Niet gek want de verandering is enorm. En vooral met de pijnverlichting in haar rug is Annelies enorm blij. Lees hier haar verhaal.

23 kilo afgevallen

Jaap Kees stuurde wel een hele fitte vakantiefoto toe. De vergelijking met vorig jaar laat het fantastische resultaat zien van zijn verandering qua voeding. Hij eet meer maar anders en voelt zich fysiek nu zo ontzettend energiek. Met ruim 23 kg minder gaat het mountainbiken bijna vanzelf. Lees hier zijn verhaal. 

Gecombineerde leefstijl interventie

“Vorig jaar was ik, weliswaar met milde, hartklachten in het ziekenhuis beland. Toen ik weer thuis was, besloot ik me toch maar weer aan te melden bij de sportschool om wat fitter te worden en af te vallen. Hoewel ik mijn best deed, wilde het met afvallen toen niet lukken. Nu…

Psoriasis en afvallen

“Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik Louise terecht gekomen. Voor mijn psoriasis had Ik al verschillende methodes gevolgd om klachten te verminderen (onder andere lichttherapie). Toen de dermatoloog voorstelde om met medicatie te starten wilde ik eerst kijken of ik zelf nog wat kon veranderen. “

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

20 kilo afvallen

Jorrit is een 22 jarige accountant in opleiding. Hij heeft een druk sociaal leven met regelmatig een avondje stappen, tennis en voetbal, inclusief de nazit en is zomers is hij regelmatig op de kermis te vinden. Toen hij zag dat hij een BMI van 30kg/m2 had, belde hij op. Hier wilde hij wat aan gaan doen, zonder concessies te doen aan zijn stapavondjes.

Beter in m’n vel

Chantal is moeder van 2 kinderen, gastouder van 6 kinderen en in het weekend geeft ze vol passie Thaise kookworkshops en sport ze graag. Met een jong gezin was het voor haar niet altijd makkelijk om tijd voor zichzelf te vinden. Haar eetpatroon was door slaapgebrek en tijdsnood erg gemakkelijk geworden wat zich uitte in extra kilo’s.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

5 + 14 =