Prikkelbaredarmsyndroom

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en aanhoudende diarree. Erg vervelend, zeker wanneer je een grote sportieve uitdaging wilt aangaan.

Marathondroom

Petra wilde op haar 50ste verjaardag graag de marathon van Rotterdam lopen. Aanhoudende buikklachten gooiden echter al maandenlang roet in het eten. Als recreatieve hardloopster werd ze hierdoor steeds vaker geremd. De trainingsrondjes werden steeds korter, niet meer die onbevangen rondjes. Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis gaf haar internist haar het advies om het FODMAP dieet te volgen. Verder gewichtsverlies moest hierbij worden voorkomen. Maar belangrijker nog was het om voldoende energie binnen te krijgen om de toenemende trainingsintensiteit voor een marathon aan te kunnen.

FODMAP ALS MEDICIJN

Het FODMAP-beperkte dieet is een nieuwe en effectieve behandeling voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharidem and polyols oftewel fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen. In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc.).

Door het FODMAP-arme dieet te volgen verdwijnen de klachten bij 75% van de mensen met het prikkelbaar darmsyndroom en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en welke minder verdragen worden. Dat wordt onderzocht met behulp van een een eliminatie- en herintroductiedieet. Het is raadzaam dit met behulp van gespecificeerde dieetbegeleiding verantwoord te laten plaatsvinden.

Als sneeuw voor de zon

Door het volgen van het FODMAP-dieet verdwenen de klachten van Petra binnen enkele weken. Al vrij snel kon zij weer onbevangen trainen. Naast de veranderingen in haar basisvoeding, was het voor het lopen van de marathon belangrijk om naar een voor haar geschikte sportvoeding te zoeken. Sportvoeding voor de laatste dagen voor de marathon en voor tijdens de marathon. Naast algemene sportvoedingsadviezen werd er door Louise naar sportvoeding gezocht die het beste bij Petra en haar FODMAP dieet paste. In aanloop naar de marathon heeft Petra dit tijdens lange duurlopen(30 – 35 km) uitgebreid kunnen testen. Hierdoor verscheen ze goed voorbereid aan de start.

Dag van de marathon

Na het opstaan voelde ze het meteen; dit werd haar dag! Samen met haar man ging ze van start. Voorafgaand hadden ze afgesproken dat wanneer een van beiden in de problemen zou komen, de ander zou doorlopen.

Petra liep heerlijk, kilometer voor kilometer ging onder haar schoenen door. Na 34 kilometer gaf haar man echter aan wat last te hebben van kramp. Petra liep op haar eigen tempo door. Ze bleef goed gefocust op het op tijd nemen van haar voeding en sportdrank. Zonder problemen kwam zij over de finish. Haar man bleek na de kramp door te hebben kunnen lopen en kwam niet veel later ook over de finishlijn. Petra’s missie was hiermee meer dan geslaagd!

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

20 kilo afvallen

Jorrit is een 22 jarige accountant in opleiding. Hij heeft een druk sociaal leven met regelmatig een avondje stappen, tennis en voetbal, inclusief de nazit en is zomers is hij regelmatig op de kermis te vinden. Toen hij zag dat hij een BMI van 30kg/m2 had, belde hij op. Hier wilde hij wat aan gaan doen, zonder concessies te doen aan zijn stapavondjes.

Beter in m’n vel

Chantal is moeder van 2 kinderen, gastouder van 6 kinderen en in het weekend geeft ze vol passie Thaise kookworkshops en sport ze graag. Met een jong gezin was het voor haar niet altijd makkelijk om tijd voor zichzelf te vinden. Haar eetpatroon was door slaapgebrek en tijdsnood erg gemakkelijk geworden wat zich uitte in extra kilo’s.

Emotie-eten

Esther hoefde nooit echt op haar gewicht te letten. Natuurlijk was ze wel eens een paar kilo zwaarder maar dan snoepte ze net iets minder en zat haar broek weer als gegoten. Maar ineens lukte het haar niet meer. Ze vertelde dat ze zich elke ochtend weer voornam om gezond te eten maar ’s middags toch overstag ging en voor slechte dingen koos.

Zwangerschap

Angela, 31 jaar, is moeder van 2 jonge kinderen en belde 5 maanden geleden voor een afspraak. Voordat ze kinderen kreeg was ze iets te zwaar en na 2 zwangerschappen zat ze op een gewicht waar ze zelf niet meer gelukkig van werd. Ze besloot dat wat moest gebeuren. Daarom belde ze op om een afspraak.

Gastric Bypass

Jeannette is een energieke 53 jarige vrouw die 2 jaar geleden een Gastric Bypass operatie onderging en inmiddels volop geniet van haar nieuwe lijf en leven. “ In de zomer van 2017 belde ik Louise op. Ik had de knoop doorgehakt en wilde voor de operatie gaan! Maar dan wel goed voorbereid. Dus maakte ik een afspraak.

10kg afvallen

Lynn is 10 kg afgevallen “Doordat ik nu veel beter weet waar wat in zit, weet ik ook beter hoe ik extra kcal moet compenseren. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik het ‘makkelijke denken’, zoals ‘ah joh, dat kan best’, omzet naar het bewust nadenken over de voedselkeuzes die ik maak. Ik ga evengoed uit hoor!

Zwangerschap

Anique wilde als moeder van een jong gezin afrekenen met haar zwangerschapskilo’s. Ze belde op en vertelde te willen afvallen zonder reepjes, shakes en poedertjes. Geen gekke diëten maar door gezond te eten. Daarvoor was ze aan het goede adres. Lees hier haar verhaal.

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en

Verhoogd cholesterol

Jan is 69 jaar, heeft een druk sociaal leven, is erg actief met vrijwilligerswerk en slaat wat holes op de golfbaan maar er was één ding dat hem in de weg zat. Zijn lijf. Wanneer de huisarts een verhoogde bloeddruk en cholesterol vaststelt, is voor Jan de maat vol.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise: dinsdag en donderdag 08:00-17:30
Iris: maandag en woensdag 08:30-18:00

Gezondheidscentrum De Kerk
Spierdijkerweg 106, 1641 LW, Spierdijk

Louise: woensdag 08:00-17:30u

4 + 13 =