Prikkelbare

darmsyndroom

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en aanhoudende diarree. Erg vervelend, zeker wanneer je een grote sportieve uitdaging wil aangaan.

Petra wilde op haar 50ste verjaardag graag de marathon van Rotterdam lopen. Aanhoudende buikklachten gooiden echter al maanden lang roet in het eten. Als recreatieve hardloopster werd ze hierdoor steeds vaker geremd. De trainingsrondjes werden steeds korter, niet meer die onbevangen rondjes. Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis gaf haar internist haar het advies om het FODMAP dieet te volgen. Verder gewichtsverlies moest hierbij worden voorkomen. Maar belangrijker nog was het om voldoende energie binnen te krijgen om de toenemende trainingsintentisiteit voor een marathon aan te kunnen.

Het FODMAP-beperkte dieet is een nieuwe en effectieve behandeling voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc).

Door het FODMAP arme dieet te volgen verdwijnen de klachten bij 75% van de mensen met het prikkelbaar darmsyndroom en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden. Dat wordt onderzocht met behulp van een een eliminatie- herintroductiedieet. Het is raadzaam om dit met behulp van gespecificeerde dietistische begeleiding verantwoord te laten plaatsvinden.

Door het volgen van het FODMAP dieet verdwenen de klachten van Petra binnen enkele weken. Al vrij snel kon zij weer onbevangen trainen. Naast de veranderingen in haar basisvoeding, was het voor het lopen van de marathon belangrijk om naar een voor haar geschikte sportvoeding te zoeken. Sportvoeding voor de laatste dagen voor de marathon en voor tijdens de marathon. Naast algemene sportvoedingsadviezen werd er door Louise naar sportvoeding gezocht die het beste bij Petra en haar FODMAP dieet paste. In aanloop naar de marathon heeft Petra dit tijdens lange duurlopen(30 – 35 km) uitgebreid kunnen testen. Hierdoor verscheen ze goed voorbereid aan de start.

Na het opstaan voelde ze het meteen; dit werd haar dag! Samen met haar man ging ze van start. Voorafgaand hadden ze afgesproken dat wanneer een van beiden in de problemen zou komen, de ander zou doorlopen.

Petra liep heerlijk, kilometer voor kilometer ging onder haar schoenen door. Na 34 kilometer gaf haar man echter aan wat last te hebben van kramp. Petra liep op haar eigen tempo door. Bleef goed gefocust op het op tijd nemen van voeding en drinken. Zonder problemen kwam zij over de finish. Haar man bleek na de kramp door te hebben kunnen lopen en kwam niet veel later ook over de finishlijn. Petra’s missie was hiermee meer dan geslaagd!

Emotie-eten

Esther hoefde nooit echt op haar gewicht te letten. Natuurlijk was ze wel eens een paar kilo zwaarder maar dan snoepte ze net iets minder en zat haar broek weer als gegoten. Maar ineens lukte het haar niet meer. Ze vertelde dat ze zich elke ochtend weer voornam om gezond te eten maar ’s middags toch overstag

Zwangerschapskilo’s

Angela, 31 jaar, is moeder van 2 jonge kinderen en belde 5 maanden geleden voor een afspraak. Voordat ze kinderen kreeg was ze iets te zwaar en na 2 zwangerschappen zat ze op een gewicht waar ze zelf niet meer gelukkig van werd. Ze besloot dat wat moest gebeuren.

Gastric Bypass

Jeannette is een energieke 53 jarige vrouw die 2 jaar geleden een Gastric Bypass operatie onderging en inmiddels volop geniet van haar nieuwe lijf en leven. “ In de zomer van 2017 belde ik Louise op. Ik had de knoop doorgehakt en wilde voor de operatie gaan! Maar dan wel goed voorbereid.

10kg afvallen

Lynn is 10 kg afgevallen “Doordat ik nu veel beter weet waar wat in zit, weet ik ook beter hoe ik extra kcal moet compenseren. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik het ‘makkelijke denken’, zoals ‘ah joh, dat kan best’, omzet naar het bewust nadenken over de voedselkeuzes die ik maak. Ik ga evengoed uit hoor!

Zwangerschapskilo’s

Anique wilde als moeder van een jong gezin afrekenen met haar zwangerschapskilo’s. Ze belde op en vertelde te willen afvallen zonder reepjes, shakes en poedertjes. Geen gekke diëten maar door gezond te eten. Daarvoor was ze aan het goede adres. Lees hier haar verhaal.

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en

Verhoogd cholesterol

Jan is 69 jaar, heeft een druk sociaal leven, is erg actief met vrijwilligerswerk en slaat wat holes op de golfbaan maar er was één ding dat hem in de weg zat. Zijn lijf. Wanneer de huisarts een verhoogde bloeddruk en cholesterol vaststelt, is voor Jan de maat vol.

Lastige vijf kilo

“Al jaren wilde ik zo graag vijf kilo afvallen. In mijn omgeving leek het iedereen te lukken. Behalve mij… terwijl ik zo op mijn voeding lette. Ik dacht echt wel te weten waar veel calorieën in zaten en wat betere keuzes waren. Toch lukte het mij dus niet. Ik was in de veronderstelling dat het door mijn aanleg kwam, niet dus

Verhoogd cholesterol

Na een jaarlijkse controle bij de doktersassistente bleek Margret (55 jaar) een verhoogd cholesterol te hebben. Daarom trok ik in mei bij Louise aan de bel voor de spreekwoordelijke “schop onder mijn kont” want die kilo’s moesten er weer af en ik wilde geen jojo worden. Met gewichtsverlies

Afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet Lydia is 36, moeder van 3 dochters en draait alleen maar nachtdiensten in de zorg. Met de jaren zag ze het getal op de weegschaal stijgen. Van haar moeder...

Diëtistepraktijk Louise Groot
Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3, 1648 JM, De Goorn

KvK: 58766286
AGB-code praktijk: 2451818

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag
van 8:00 tot 17:30
Vrijdag gesloten

5 + 14 =