Openwaterzwemmen

Veel mensen zullen met het schatten van zijn leeftijd veel lager inzetten. Met zijn 61 jaar oogt Eric hartstikke fit. Hij houdt van het leven, zijn passie voor de hedendaagse kunstwereld maar minstens zoveel van sporten. In het openwaterzwemmen kan hij zijn ei kwijt. In De Vecht zwemt hij dan ook de nodige kilometertjes in zijn pauzes, een voordeel van het thuiswerken tijdens de lockdown. Online vond de begeleiding plaats aangezien Nigtevecht niet om de hoek ligt. Het doel was een podiumplaats in Parijs op de 5 kilometer. Lees hier zijn verhaal:

Opgegroeid rond de Middellandse Zee

Voordat ik in Twente ging studeren heb ik mijn kinder- en tienerjaren doorgebracht in Turkije (geboren in 1960), Libanon en Marokko waar ik altijd wel wat heb gedaan aan sporten dat met water te maken had. Veel zwemmen, waterpolo en ook wedstrijdzeilen, en altijd gezond gegeten dankzij het feit dat er rond de Middellandse Zee veel met groenten, peulvruchten, vis en olijfolie wordt gekookt. De daarop volgende jaren ben ik een paar keer te zwaar geweest maar wist altijd wel aardig wat ik moest doen om weer af te vallen. Blijven sporten, eten met voldoende voedingsvezels en minder suikerhoudende producten.

Sporten met voeding zonder te weten wat

In de loop der jaren had ik wat minder tijd voor teamsporten en ben ik begonnen met het trainen voor kwarttriatlons. Vanwege het feit dat ik een aantal knieongelukken heb gehad liep ik nooit harder dan 11 km. per uur maar ik had er wel plezier in. Rond mijn veertigste ben ik ook begonnen met het gebruiken van sportdrankjes en energierepen zonder echt na te denken wat erin zat. Ik had wel gelezen dat het hielp maar achteraf gezien had ik daar totaal geen verstand van. Ik dronk en at gewoon wat omdat ik zag dat anderen dat ook deden. Omdat het in de loop der jaren het met mijn knie steeds minder ging, ben ik mij gaan focussen op langeafstandszwemmen en deed ik vanaf mijn 50ste elk zomer mee aan een aantal open-water zwemwedstrijden waar ik altijd probeerde te eindigen bij de eerste 10. Ik voelde toen wel steeds vaker dat ik tijdens de laatste 500 meter minder energie over had dan mijn tegenstanders. Ik gaf toen maar de schuld aan mijn leeftijd maar ik kom het maar niet begrijpen dat mijn eindsprint veel minder snel ging.

Man met de hamer

Om mijn eindsprint te versnellen, heb ik dit voorjaar (2021) meegedaan aan een 10 kilometer challenge in het zwembad van Volendam. Dat ging aardig tot rond de 7 km. en toen voelde ik opeens dat ik totaal geen kracht meer had in mijn spieren. Ik was niet moe, maar ik kon gewoon niet meer vooruit komen. Als sportvoeding stond een fles AA High Energy aan de kant die ik heel snel op had omdat ik voelde dat mijn lichaam om suiker schreeuwde, maar dat mocht niet echt baten, mijn batterijen waren leeg en het enige wat ik kon doen, was mij zelf met veel spierpijn naar voren te duwen alsof ik een auto was die zonder benzine langs de kant van de weg stond. Ik realiseerde mij dan ook dat ik de man met de hamer was tegengekomen!

Vleugels en goud dankzij de juiste voeding

Eenmaal aan de kant vertelde ik een andere zwemmer over mijn lijdensweg die meteen begreep wat ik fout had gedaan en mij adviseerde om contact op te nemen met Louise. Daar heb ik niet lang over getwijfeld, ook omdat ik in juni (2021) mij had ingeschreven voor een 5 kilometer swim in Parijs waar ik als doel had om op het podium te staan in mijn leeftijdscategorie. Ik heb toen met Louise kennis gemaakt via een beeldbelgesprek. Zij heeft mij heel duidelijk heeft uitgelegd hoe nauw het lichaam luistert naar voeding en welke type voeding ik heb beste kon gebruiken als voorbereiding op mijn wedstrijd in Parijs. Zo gezegd, zo gedaan en met vleugels van start tot aan de finish heb ik in Parijs goud gewonnen met een tijd van 1:12:37. Een verbetering van meer dan anderhalf minuut ten opzichte van vorig jaar, iets wat ik zeker niet had kunnen bereiken zonder het advies van Louise. Het fijnste was dat ik nu tijdens de laatste 500 meters anderen kon inhalen in plaats van ingehaald worden! Kortom, lezen over sportvoeding kan geen kwaad maar voor mensen zoals ik, zijn boeken over zo’n complex onderwerp veel te abstract. Beter is het om een goed gesprek te hebben met iemand zoals Louise die jou gegarandeerd door de juiste voeding vleugels gaat geven tijdens het sporten en je haarfijn kan vertellen waarom een AA fles juist heel slecht is voor duursporters.

Eric van ‘t Hoff

 

Kleine aanpassingen

Lammert kwam de afgelopen 2 jaar alleen maar aan. Met zowel het sporten als zijn fysieke werk zat dit hem in de weg. Hij merkte namelijk dat zijn conditie minder werd. Toen ook de huisarts als advies gaf om eens naar zijn gewicht te kijken, hakte hij de knoop door om er wat aan te doen. Hier zijn verhaal:

Samen gezonder en sportiever

Als je het over een leuk, sportief en enthousiast stel hebt, dan heb je het over Ron en Bianca uit Ursem. Samen zijn ze sportief bezig: voetballen, racefietsen, mountainbiken, spinningfietsen, hardlopen, krachttraining/fitness maar ook zwemmen, tennis en paardrijden. Je zou je bijna afvragen wat ze

Weer fit na Pfeiffer

Na 2 jaar herstellende te zijn geweest van de ziekte van Pfeiffer en een periode van bankhangen met snacks was ik 17 kilo zwaarder en had een stuk minder energie. Daarbij was mijn bloeddruk al te hoog en wilde ik echt diabetes voorkomen. Tijd voor actie maar ik wilde absoluut geen crashdieet.

40 KILO AFGEVALLEN

Heb je soms ook zo’n operatie gehad waarmee je afvalt?” of “Welk crash dieet doe jij?” Zomaar wat vragen die Annelies de laatste tijd regelmatig krijgt. Ook wordt ze wel eens niet herkend. Niet gek want de verandering is enorm. En vooral met de pijnverlichting in haar rug is Annelies enorm blij. Lees hier haar verhaal.

23 kilo afgevallen

Jaap Kees stuurde wel een hele fitte vakantiefoto toe. De vergelijking met vorig jaar laat het fantastische resultaat zien van zijn verandering qua voeding. Hij eet meer maar anders en voelt zich fysiek nu zo ontzettend energiek. Met ruim 23 kg minder gaat het mountainbiken bijna vanzelf. Lees hier zijn verhaal. 

Gecombineerde leefstijl interventie

“Vorig jaar was ik, weliswaar met milde, hartklachten in het ziekenhuis beland. Toen ik weer thuis was, besloot ik me toch maar weer aan te melden bij de sportschool om wat fitter te worden en af te vallen. Hoewel ik mijn best deed, wilde het met afvallen toen niet lukken. Nu…

Psoriasis en afvallen

“Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik Louise terecht gekomen. Voor mijn psoriasis had Ik al verschillende methodes gevolgd om klachten te verminderen (onder andere lichttherapie). Toen de dermatoloog voorstelde om met medicatie te starten wilde ik eerst kijken of ik zelf nog wat kon veranderen. “

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

20 kilo afvallen

Jorrit is een 22 jarige accountant in opleiding. Hij heeft een druk sociaal leven met regelmatig een avondje stappen, tennis en voetbal, inclusief de nazit en is zomers is hij regelmatig op de kermis te vinden. Toen hij zag dat hij een BMI van 30kg/m2 had, belde hij op. Hier wilde hij wat aan gaan doen, zonder concessies te doen aan zijn stapavondjes.

Beter in m’n vel

Chantal is moeder van 2 kinderen, gastouder van 6 kinderen en in het weekend geeft ze vol passie Thaise kookworkshops en sport ze graag. Met een jong gezin was het voor haar niet altijd makkelijk om tijd voor zichzelf te vinden. Haar eetpatroon was door slaapgebrek en tijdsnood erg gemakkelijk geworden wat zich uitte in extra kilo’s.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

10 + 3 =