Mountainbiken

Mijn naam is Aart van Vuure en ik ben een fanatieke sporter. Van jongs af aan speel ik voetbal en sinds mijn 16de combineer ik dat met fietsen (mountainbike/racefiets) en krachttraining. Gemiddeld sport ik vijf à zes dagen per week. Door de combinatie van sporten en het werken in de onregelmatigheidsdienst is het vaak lastig om op geplande tijden te trainen en te eten.

Deze winter heb ik erg veel fietstrainingen gedaan en wat me opviel was dat ik op de fiets best vaak een leeg gevoel had. Wat ik ook merkte was een vreselijke ammoniakgeur wanneer ik mijn onder shirt uittrok na een fietsrit of voetbaltraining. Zelfs zo erg dat ik er af en toe bijna misselijk van werd! Ik ben toen achter de tablet gedoken en via Google kwam ik er al best snel achter dat die verschijnselen niet echt goed voor je zijn! Waar het globaal op neerkwam was dat ik tijdens trainingen eiwitten aan het verbranden was, feitelijk  mijn eigen spiermassa!

Ammoniakgeur wordt veroorzaakt door de verbranding aminozuren. In eerste instantie zal het lichaam altijd eerst koolhydraten als primaire brandstof willen gebruiken, maar wanneer de opslag van deze energiebron (glycogeenvoorraad) is uitgeput,  zal het overgaan op de verbranding van aminozuren en vetten. Vooral wanneer de intensiteit van de sportactiviteit hoog blijft zal het lichaam aminozuren gaan gebruiken als energie. Bij lage intensiteit zal dit eerder vet zijn.

Ik wist dus dat ik iets moest gaan veranderen. Ik train natuurlijk om beter te worden voor wedstrijden en ook niet onbelangrijk omdat ik het leuk vind. Maar op deze manier ging het dus niet goed. Zodoende heb ik Louise om advies gevraagd. Samen hebben we eerst globaal gekeken wat ik normaal aan voeding naar binnen werk. Daarna legde ze me stap voor stap de basisbegrippen van sportvoeding duidelijk uit. Hoewel ik altijd al gezond probeerde te eten kwamen hier toch veel punten naar voren die ik niet wist en die absoluut voor verbetering vatbaar waren. Vooral het begrip basisvoeding was een eye-opener voor mij!

Naar aanleiding van mijn klachten kreeg ik adviezen mee om gelijk toe te passen. We spraken af dat ik via een app elke dag precies moest bijhouden wat en wanneer ik iets at of dronk. Ik ben daar gelijk mee aan de gang gegaan. De eerste adviezen bracht ik gelijk in de praktijk. Door goed te plannen wat, hoeveel en wanneer ik ging eten en drinken merkte ik tijdens trainingen al meteen verschil. Ik voelde ik me een stuk beter, had langer energie en de smerige ammoniakgeur na het sporten was helemaal weg!

Van Louise kreeg ik na ongeveer anderhalve week een uitgebreid voedingsadvies. Op zich at ik wel goed en kreeg ik voldoende binnen alleen de tijdstippen wanneer ik bepaalde dingen at of dronk moesten anders en beter. Ik gebruik nu de voedingsadviezen een aantal weken en ik voel me er prima bij. Mijn prestaties tijdens voetbalwedstrijden en mountainbikewedstrijden zijn merkbaar verbeterd. Ik ben blij dat ik om advies heb gevraagd. Zo zie je dat na jarenlange sportervaring en dingen op een bepaalde manier doen het toch anders en in dit geval beter kan waardoor de prestaties ook nog eens verbeteren.

Conclusie is dat ik van mijn klachten af ben en mijn prestaties merkbaar zijn verbeterd.

Thanks Louise!!

Aart van Vuure

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

20 kilo afvallen

Jorrit is een 22 jarige accountant in opleiding. Hij heeft een druk sociaal leven met regelmatig een avondje stappen, tennis en voetbal, inclusief de nazit en is zomers is hij regelmatig op de kermis te vinden. Toen hij zag dat hij een BMI van 30kg/m2 had, belde hij op. Hier wilde hij wat aan gaan doen, zonder concessies te doen aan zijn stapavondjes.

Beter in m’n vel

Chantal is moeder van 2 kinderen, gastouder van 6 kinderen en in het weekend geeft ze vol passie Thaise kookworkshops en sport ze graag. Met een jong gezin was het voor haar niet altijd makkelijk om tijd voor zichzelf te vinden. Haar eetpatroon was door slaapgebrek en tijdsnood erg gemakkelijk geworden wat zich uitte in extra kilo’s.

Emotie-eten

Esther hoefde nooit echt op haar gewicht te letten. Natuurlijk was ze wel eens een paar kilo zwaarder maar dan snoepte ze net iets minder en zat haar broek weer als gegoten. Maar ineens lukte het haar niet meer. Ze vertelde dat ze zich elke ochtend weer voornam om gezond te eten maar ’s middags toch overstag ging en voor slechte dingen koos.

Zwangerschap

Angela, 31 jaar, is moeder van 2 jonge kinderen en belde 5 maanden geleden voor een afspraak. Voordat ze kinderen kreeg was ze iets te zwaar en na 2 zwangerschappen zat ze op een gewicht waar ze zelf niet meer gelukkig van werd. Ze besloot dat wat moest gebeuren. Daarom belde ze op om een afspraak.

Gastric Bypass

Jeannette is een energieke 53 jarige vrouw die 2 jaar geleden een Gastric Bypass operatie onderging en inmiddels volop geniet van haar nieuwe lijf en leven. “ In de zomer van 2017 belde ik Louise op. Ik had de knoop doorgehakt en wilde voor de operatie gaan! Maar dan wel goed voorbereid. Dus maakte ik een afspraak.

10kg afvallen

Lynn is 10 kg afgevallen “Doordat ik nu veel beter weet waar wat in zit, weet ik ook beter hoe ik extra kcal moet compenseren. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik het ‘makkelijke denken’, zoals ‘ah joh, dat kan best’, omzet naar het bewust nadenken over de voedselkeuzes die ik maak. Ik ga evengoed uit hoor!

Zwangerschap

Anique wilde als moeder van een jong gezin afrekenen met haar zwangerschapskilo’s. Ze belde op en vertelde te willen afvallen zonder reepjes, shakes en poedertjes. Geen gekke diëten maar door gezond te eten. Daarvoor was ze aan het goede adres. Lees hier haar verhaal.

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en

Verhoogd cholesterol

Jan is 69 jaar, heeft een druk sociaal leven, is erg actief met vrijwilligerswerk en slaat wat holes op de golfbaan maar er was één ding dat hem in de weg zat. Zijn lijf. Wanneer de huisarts een verhoogde bloeddruk en cholesterol vaststelt, is voor Jan de maat vol.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise: dinsdag en donderdag 08:00-17:30
Iris: maandag en woensdag 08:30-18:00

Gezondheidscentrum De Kerk
Spierdijkerweg 106, 1641 LW, Spierdijk

Louise: woensdag 08:00-17:30u

4 + 10 =