Mountainbiken

Mijn naam is Aart van Vuure en ik ben een fanatieke sporter. Van jongs af aan speel ik voetbal en sinds mijn 16de combineer ik dat met fietsen (mountainbike/racefiets) en krachttraining. Gemiddeld sport ik vijf à zes dagen per week. Door de combinatie van sporten en het werken in de onregelmatigheidsdienst is het vaak lastig om op geplande tijden te trainen en te eten.

Deze winter heb ik erg veel fietstrainingen gedaan en wat me opviel was dat ik op de fiets best vaak een leeg gevoel had. Wat ik ook merkte was een vreselijke ammoniakgeur wanneer ik mijn onder shirt uittrok na een fietsrit of voetbaltraining. Zelfs zo erg dat ik er af en toe bijna misselijk van werd! Ik ben toen achter de tablet gedoken en via Google kwam ik er al best snel achter dat die verschijnselen niet echt goed voor je zijn! Waar het globaal op neerkwam was dat ik tijdens trainingen eiwitten aan het verbranden was, feitelijk  mijn eigen spiermassa!

Ammoniakgeur wordt veroorzaakt door de verbranding aminozuren. In eerste instantie zal het lichaam altijd eerst koolhydraten als primaire brandstof willen gebruiken, maar wanneer de opslag van deze energiebron (glycogeenvoorraad) is uitgeput,  zal het overgaan op de verbranding van aminozuren en vetten. Vooral wanneer de intensiteit van de sportactiviteit hoog blijft zal het lichaam aminozuren gaan gebruiken als energie. Bij lage intensiteit zal dit eerder vet zijn.

Ik wist dus dat ik iets moest gaan veranderen. Ik train natuurlijk om beter te worden voor wedstrijden en ook niet onbelangrijk omdat ik het leuk vind. Maar op deze manier ging het dus niet goed. Zodoende heb ik Louise om advies gevraagd. Samen hebben we eerst globaal gekeken wat ik normaal aan voeding naar binnen werk. Daarna legde ze me stap voor stap de basisbegrippen van sportvoeding duidelijk uit. Hoewel ik altijd al gezond probeerde te eten kwamen hier toch veel punten naar voren die ik niet wist en die absoluut voor verbetering vatbaar waren. Vooral het begrip basisvoeding was een eye-opener voor mij!

Naar aanleiding van mijn klachten kreeg ik adviezen mee om gelijk toe te passen. We spraken af dat ik via een app elke dag precies moest bijhouden wat en wanneer ik iets at of dronk. Ik ben daar gelijk mee aan de gang gegaan. De eerste adviezen bracht ik gelijk in de praktijk. Door goed te plannen wat, hoeveel en wanneer ik ging eten en drinken merkte ik tijdens trainingen al meteen verschil. Ik voelde ik me een stuk beter, had langer energie en de smerige ammoniakgeur na het sporten was helemaal weg!

Van Louise kreeg ik na ongeveer anderhalve week een uitgebreid voedingsadvies. Op zich at ik wel goed en kreeg ik voldoende binnen alleen de tijdstippen wanneer ik bepaalde dingen at of dronk moesten anders en beter. Ik gebruik nu de voedingsadviezen een aantal weken en ik voel me er prima bij. Mijn prestaties tijdens voetbalwedstrijden en mountainbikewedstrijden zijn merkbaar verbeterd. Ik ben blij dat ik om advies heb gevraagd. Zo zie je dat na jarenlange sportervaring en dingen op een bepaalde manier doen het toch anders en in dit geval beter kan waardoor de prestaties ook nog eens verbeteren.

Conclusie is dat ik van mijn klachten af ben en mijn prestaties merkbaar zijn verbeterd.

Thanks Louise!!

Aart van Vuure

Kleine aanpassingen

Lammert kwam de afgelopen 2 jaar alleen maar aan. Met zowel het sporten als zijn fysieke werk zat dit hem in de weg. Hij merkte namelijk dat zijn conditie minder werd. Toen ook de huisarts als advies gaf om eens naar zijn gewicht te kijken, hakte hij de knoop door om er wat aan te doen. Hier zijn verhaal:

Samen gezonder en sportiever

Als je het over een leuk, sportief en enthousiast stel hebt, dan heb je het over Ron en Bianca uit Ursem. Samen zijn ze sportief bezig: voetballen, racefietsen, mountainbiken, spinningfietsen, hardlopen, krachttraining/fitness maar ook zwemmen, tennis en paardrijden. Je zou je bijna afvragen wat ze

Weer fit na Pfeiffer

Na 2 jaar herstellende te zijn geweest van de ziekte van Pfeiffer en een periode van bankhangen met snacks was ik 17 kilo zwaarder en had een stuk minder energie. Daarbij was mijn bloeddruk al te hoog en wilde ik echt diabetes voorkomen. Tijd voor actie maar ik wilde absoluut geen crashdieet.

40 KILO AFGEVALLEN

Heb je soms ook zo’n operatie gehad waarmee je afvalt?” of “Welk crash dieet doe jij?” Zomaar wat vragen die Annelies de laatste tijd regelmatig krijgt. Ook wordt ze wel eens niet herkend. Niet gek want de verandering is enorm. En vooral met de pijnverlichting in haar rug is Annelies enorm blij. Lees hier haar verhaal.

23 kilo afgevallen

Jaap Kees stuurde wel een hele fitte vakantiefoto toe. De vergelijking met vorig jaar laat het fantastische resultaat zien van zijn verandering qua voeding. Hij eet meer maar anders en voelt zich fysiek nu zo ontzettend energiek. Met ruim 23 kg minder gaat het mountainbiken bijna vanzelf. Lees hier zijn verhaal. 

Gecombineerde leefstijl interventie

“Vorig jaar was ik, weliswaar met milde, hartklachten in het ziekenhuis beland. Toen ik weer thuis was, besloot ik me toch maar weer aan te melden bij de sportschool om wat fitter te worden en af te vallen. Hoewel ik mijn best deed, wilde het met afvallen toen niet lukken. Nu…

Psoriasis en afvallen

“Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik Louise terecht gekomen. Voor mijn psoriasis had Ik al verschillende methodes gevolgd om klachten te verminderen (onder andere lichttherapie). Toen de dermatoloog voorstelde om met medicatie te starten wilde ik eerst kijken of ik zelf nog wat kon veranderen. “

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

20 kilo afvallen

Jorrit is een 22 jarige accountant in opleiding. Hij heeft een druk sociaal leven met regelmatig een avondje stappen, tennis en voetbal, inclusief de nazit en is zomers is hij regelmatig op de kermis te vinden. Toen hij zag dat hij een BMI van 30kg/m2 had, belde hij op. Hier wilde hij wat aan gaan doen, zonder concessies te doen aan zijn stapavondjes.

Beter in m’n vel

Chantal is moeder van 2 kinderen, gastouder van 6 kinderen en in het weekend geeft ze vol passie Thaise kookworkshops en sport ze graag. Met een jong gezin was het voor haar niet altijd makkelijk om tijd voor zichzelf te vinden. Haar eetpatroon was door slaapgebrek en tijdsnood erg gemakkelijk geworden wat zich uitte in extra kilo’s.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

11 + 7 =