Louis

Louis was als vijf jarige (inmiddels zes jaar) een van de jongste kinderen in het Lekker
Pûh!!! Traject. Inmiddels zijn we een jaar verder een heeft hij door zijn lieve, slimme en nieuwsgierige karakter op deze jonge leeftijd al een topprestatie geleverd.  Spelendewijs kreeg hij
meer kennis over voeding en is hij gegroeid naar zijn gezonde gewicht!
Louis heeft nu volop energie om te bewegen! Hij doet aan mountainbiken, atletiek, gym ,  heeft afgelopen jaar zijn C diploma gehaald en is hij vaak te vinden op de trampoline in de tuin. Zijn moeder verteld hier hoe zij dit traject heeft beleefd.

Louis was vanaf zijn geboortedag al een heel sterk en flink mannetje. De kleding die we voor hem in huis hadden konden eigenlijk al direct de kast weer uit. Hij liep altijd ver vooruit in kledingmaat.  Wij zijn zelf lange ouders dus dat Louis dat ook was vonden we eigenlijk niets meer dan normaal. Bij de reguliere check ups bij het consultatiebureau liep Louis iedere keer netjes met de bovenste groene lijnen mee.

Onverzadigbare eter

Als baby had Louis een reflux en lactose intolerantie en we ontdekten vanaf zijn peutertijd dat Louis een onverzadigbare eter was. We stonden voor een uitdaging want hoe ga je daarmee om? Geef je extra eten of juist niet?  Wij hadden zelf genoeg vraagtekens en bespraken dit regelmatig met de GGD.

De laatste meting bij de GGD was verontrustend omdat Louis zijn gewicht te veel was toegenomen. Zijn gewicht paste niet langer meer bij zijn lengte. De GGD stuurde ons door naar de Kinderarts om verder te kijken en of er misschien een medische oorzaak achter zijn gewichtstoename zou zitten. Louis was ondertussen 5 jaar oud.

Op aanraden van de kinderarts

Het was de kinderarts die ons na een aantal onderzoeken adviseerde om contact op te nemen met de praktijk van Louise de Groot. Ze drukte ons op het hart om met de Lekker Puh methode te werken omdat ze daar indrukwekkende resultaten van had teruggezien.

Natuurlijk gingen we daarin mee want dat we iets anders moesten ondernemen voor Louis zijn gezondheid was een feit. Het was ook nog eens heel confronterend toen de kinderarts ons vertelde dat Louis Obesitas had.

Een beetje moedeloos

Je mag best weten dat de moed ook wel door mijn schoenen zakte toen de kinderarts over de diëtiste begon. We liepen namelijk al bij een diëtist. Daarnaast trainde Louis elke week heel intensief bij de fysio en zat hij buiten de schooltijden om op gym,  deed hij mee aan de turbo zwemlessen en waren we heel veel buiten. Wat konden we nu nog anders doen dan we al deden?

Lekker Puh boeken

Omdat ik van de kinderarts begreep dat de praktijk van Louise met de Lekker Puh methode werkte, ging ik dat eerst onderzoeken. Google bracht mij naar allerlei pagina’s en tot mijn verbazing waren er ook boeken over deze methode verkrijgbaar. De Lekker Puh methode was een hele andere benadering en specifiek gericht op kinderen en dat prikkelde mij meteen! Ik bestelde direct de twee boeken en begon deze twee dagen later op mijn gemakje te bestuderen. De boeken waren ontzettend motiverend. Ook las ik daar verhalen van andere ouders en de struggles. Een bron van herkenning.

Met boodschappen naar Iris

Al gauw volgde onze afspraak bij Groot in de Praktijk. Ik herinner mij nog heel goed dat ik samen met Louis de praktijk binnenkwam en Iris ons enthousiast verwelkomde. Ik had zelf vooraf bedacht om boodschappen mee te nemen die ik altijd in huis had en daarmee kwamen we de praktijk binnen. Ik had brood beleg, fruit, de tussendoortjes mee, en de soepstengels waarvan ik dacht dat die zo onschuldig waren.

Suikerklontjesbord

Het bord achter Iris haar bureau met alle suikerklontjes bij een aantal geselecteerde producten loog er ook niet om. Het was schokkend te zien hoeveel suiker er in een product kan zitten! Ook de betreffende  Katja varkenskoppen zaten daarop geplakt. Iets wat ik toen heel bewust kocht omdat ik dacht dat dit een ‘gezondere’ keuze was tussen al het andere snoep omdat erop stond “gezoet met natuurlijk fruitsap” . Nu weet ik dat ik dus niet zo bewust bezig was als ik toen dacht en in hoeverre wij ons door een voorkant van een verpakking lieten misleiden.

Vanaf dag 1 dat ik samen met Louis de praktijk binnen liep met twee tassen boodschappen, had ik vertrouwen dat we hier goed zaten. Sterker nog, Louis voelde zich ook meteen thuis bij Iris.

Leerzaam 

Louis vindt de opdrachten die zijn eetcoach Iris met hem doet ontzettend leuk en leerzaam. Het is elke keer weer een verrassing en welke opdracht hij krijgt tijdens ons bezoekje. Laatst deed ze een memory spel met hem en dat was zeker een hit!  De werkbladen die we elke keer meekrijgen als huiswerk is buitengewoon fijn om mee te werken en voor ons hele gezin toepasbaar.

De stopknop

De uitdaging voor ons lag vooral in het thema van portiecontrole en Louis leren zijn stop knop te gebruiken.  Hier leer je als ouders zelf ook heel veel van. Uiteindelijk gingen wij herkennen hoe vaak we ons lichaam tussendoor aan het voeden waren zonder dat deze er behoefte aan had.

Inzichten

Ook de insluipende gewoontes leer je samen herkennen. Gingen we naar de slager dan kreeg Louis een worstje. Gingen we naar de drogist dan was een drop moment heel normaal bij het afrekenen. Gingen we naar de buurtsuper dan werd dat trommeltje snoep van de caissière ook niet overgeslagen. Je leert dat je keuzes hebt om te maken en Louis zelf kan leren maken. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk wat je ermee doet.

Vettenbus

We krijgen veel handvaten en tools van de praktijk. Wat we nu weten is dat Louis eigenlijk te weinig onverzadigbare vetten binnen kreeg om ‘de vettenbus” in zijn lichaam te kunnen laten rijden. Iedere week vis eten, elke dag een handje ongezouten noten en ook gebruik van margarine  zijn daar gezonde voorbeelden van. Louis is ook gaan leren met de  “klontjeskunde”. Je zoekt hiermee  samen een product uit en dan kijk je op de achterkant van de verpakking hoeveel suiker er in zit. Met behulp van suikerklontjes maak je het zichtbaar en dat is verbazingwekkend leuk om samen te doen!

Niet meer boodschappengeld kwijt

De lekker puh methode heeft ons doen inzien dat je een gezonde levensstijl van jongs af aan op een spelenderwijze manier kunt toepassen en het maakt een creatieve kant in je los. Het is ook geen dure investering. Wij hebben zelf een middenklasse inkomen en doen onze grootste boodschappen bij de Lidl en de Aldi.  We hoeven voor de Lekker Puh methode echt niet

naar de duurdere winkelketens wat ik eerder wel altijd dacht.

Lastige uitdaginen met de Lekker Puh methode

Rondom dit onderwerp wil ik graag met je delen dat het een proces is dat ook aandacht vraagt om als ouders en partners te kijken naar de voedingspatronen zoals wijzelf zijn opgevoed. Het legt patronen bloot als gewoontes en overtuigingen rondom voeding. Het is heel belangrijk dat die inzichten op de oppervlakte terecht komen zodat je dit kunt herkennen en bespreekbaar kunt maken en mee aan de slag kunt gaan. Soms moet je namelijk echt iets doorbreken en elimineren wil je een andere levens patroon tot stand brengen en dat vraagt om de juiste mindset wil je het doen laten slagen.

Vieren met lekkers

Even om een voorbeeld te geven en waar wij veel over hebben gesproken thuis: Als je iets viert, dan hoort daar wat lekkers bij toch? Of is dat een eeuwenoud patroon wat wij ons leven lang hebben meegekregen? Waar zit werkelijk de gezelligheid in? Draait dit om volle tafels met taart, chips en snoep of schotels met kaas en vette worst? Of zou je dit anders kunnen zien? Een spiesje fruit, een appel? Wat is werkelijke intentie van het vieren en hoe kan het er ook uit zien?  

Het mooie van deze inzichten is dat je samen als gezin gaat meebewegen om een veranderproces op gang te brengen. Wij leren samen. Louis heeft er nooit alleen voor gestaan, we hebben het altijd samen gedaan en dat doen we nog steeds, voor hem en ook voor onszelf.

Omgaan met onbegrip 

Uiteindelijk zijn we nu in een staat van bewustwording. De ontwikkeling verloopt echt laagje voor laagje. De ene laag positiever dan de ander. Emotionele conflicten, behoorde ook tot de wat ‘pittigere’ laag. Want hoe gingen wij om met mensen die juist geen begrip toonden dat we met Louis met de Lekker Puh methode bezig waren?  Het is namelijk een hele normale menselijke behoefte om bevestiging , begrip of aanmoediging te krijgen van mensen om je heen. Maar is dat wel reëel om dat van iedereen te verwachten?

Beweeg je vooral niet op het pad van negatieve energie van anderen als je zo geweldig bezig bent met zoiets groots wat een leven lang zal blijven! Laat de mensen die jouw doelen begrijpen en die WEL voor je klaar staan niet overschaduwen door mensen die dat niet kunnen of die nog niet zover zijn.

Best lastig begin

Het begin was overigens een hele strijd op eetgebied. Voor Louis zelf en ook ons eigen gevoel. Je bent daarnaast heel veel bezig met het maken van keuzes. Je gaat je ook realiseren hoe vaak je met eten te maken hebt gedurende de dag. En dat was echt heel confronterend en heel vaak ook niet leuk in het begin. Maar als je er goede resultaten van terugziet, dan raak je gemotiveerd om door te pakken.

Mountainbiken

Louis ging in de zomer van 2019 razendsnel uit de gevarenzone vandaan. Zijn lijn maakte een flinke duik naar de groene velden. We hadden naast de lekker puh methode ook het mountainbiken geïntegreerd. Iets wat op Louis lijf geschreven stond want hij was er ongelofelijk wild van!  Op slot was het Louis die met zijn enthousiasme zijn vader meenam in dit avontuur.  Louis verloor in gestaag tempo kilo’s en oogstte ongelofelijke bewondering van de kinderarts en de diëtiste. Allemaal even trots!

Schakelen toen het extreem werd

Maar dat het te extreem werd, was te blijken. Er kwam een patroon tevoorschijn van wanneer Louis gegeten had wij hem niet veel later stimuleerde om te gaan bewegen. Dan ging hij trampolinespringen of we gingen met hem MTB-en. Het leek heel onschuldig maar zo’n patroon kan dus doorslaan en insluipen. Gelukkig herkenden we dit en was het van hele korte duur.

Het was het deel in mij als mama van Louis waarin ik verstrikt raakte in het proces toen de kilo’s terugkwamen. De stimulerende vorm van sporten was niet vol te houden en de corona periode kwam er ook nog eens overheen van thuisonderwijs en advies om binnen te blijven. Toch bleef ik met de vraag wat we toch fout deden… waar ligt de oplossing… wat deden we dan toch fout. Was het alleen de beweging of de voeding of de combinatie van alles?

Frustratie bij mij zelf

Als moeder kreeg ik een enorme afkeer tegen het systeem die deze curves had bedacht. Niemand is toch hetzelfde? Iedereen is anders…iedereen verschilt. Waar hebben ze dit toch op gebaseerd? Waarom is Louis de enige van zijn leeftijdsgenootjes die hier zo hard aan moet werken. Waarom kan hij niet elke dag een snoepmoment hebben net als ieder leeftijdsgenootje en wat maakt het dat het patatje dat hij sporadisch kreeg bij Louis meteen zichtbaar is? Waarom wordt er altijd snoep getrakteerd op verjaardagen van school? De waarom vragen werden steeds groter.

Man man… Ik zat vol frustratie. Ik zag op slot alleen nog maar de curves voor me waar we aan moesten voldoen.  De curves die volgens een systeem waren bedacht. Misschien hadden die mensen die ons voor gek verklaarde dat we met Louis bij de diëtist liepen ook wel gelijk… 

Het waren ups en downs maar toch bleven we ons doel voor ogen houden. Die lichtpuntjes moet je dan echt voor je zien te halen.

Contact met de Praktijk

Pas op het moment dat ik Louis begon te vergelijken met andere kinderen van zijn leeftijd wist ik dat het te ver ging. Ik trok aan de bel bij de praktijk en vertelde onze lekker puh coach Iris mijn gedachten en het gevoel druk te hebben om te moeten presteren en om goede resultaten te halen. 

De kinderarts vroeg zich bij de controle ook hoe het ging. Ze had de curves weer omhoog zien gaan. Maar ondanks die curve bleven zowel de kinderarts als onze diëtist positief en hadden ze vertrouwen in ons.

Even een belangrijke notitie; dat we zelf ten alle tijden positief naar Louis toe zijn gebleven. We hebben hem altijd gesteund en aangemoedigd en dat doen we nog steeds. Dat we iedere keer weer  gecontroleerd werden was een strijd van grote orde in de mentale sfeer. Er waren momenten dat ik ermee wilde stoppen. Geen weegmomenten meer… geen curves meer en alles op eigen houtje verder doen want zo zou het ons ook wel lukken.

Toch knaagde er iets aan mij dus besloot ik het om het bespreekbaar te maken bij de praktijk.  Het was namelijk te waardevol om ervan weg te gaan. Iris stelde mij gerust en gaf me vertrouwen in te zien dat we echt goed bezig waren en dat vooral dat voor ogen te blijven houden. Ze gaf gehoor aan mijn mentale struggles omtrent de weegmomenten en we  hadden besloten om deze voorlopig even niet meer in te plannen. Wel hielden we onze telefonische afspraken om verbonden te blijven.

Nadien kreeg ik lucht om mijn hoofd te resetten en op een ontspannen manier door te gaan samen met Louis en samen als gezin. Ondertussen hebben we weer een weegmoment gehad in de praktijk en gaat alles uitzonderlijk goed!

Dankbaar

Het voelde als een lange reis maar ik ben dankbaar dat we zover zijn gekomen. Vooral voor Louis want als je ziet hoe geweldig hij zich voelt! Terugkijkend zijn het uiteindelijk  kleine aanpassingen bij elkaar die je levensstijl doen veranderen… je moet ze alleen wel leren en willen herkennen.

Trots op zijn metamorfose 

We hebben onze Louis een ongelooflijke metamorfose zien ondergaan. Zijn zelfvertrouwen is bijzonder gestegen, hij zit onwijs lekker in zijn vel en zit boordevol energie. Door alle bewustwordingen en nieuwe inzichten gingen we dit jaar ook nog eens met Louis naar een nieuwe school! Hij is daar echt helemaal op zijn plek.

Alles voelt verbazingwekkend goed. We hebben samen met Louis dit jaar een gezonde balans gevonden met voeding en sport en daardoor bewegen we ons nu zoveel soepeler door het dagelijks leven, de verjaardagen en feestdagen heen.

TOT SLOT

De wisselwerking is geweldig verlopen met de praktijk van Louise. Hoe Iris ons heeft benaderd en bovenal naar Louis toe. Focussen op het onderwerp op een speelse manier, de aanmoediging en de persoonlijke ruimte die we kregen toen we het het hardste nodig hadden. We realiseren ons dat waar we aan begonnen en mee bezig zijn voor een leven lang is en daar zijn we ongelofelijk dankbaar voor.

Ons doel met het schrijven van ons verhaal is om heel open te zijn over hoe het voor ons als ouders is geweest en hoe ongelofelijk goed het nu met Louis zijn gezondheid gaat. We zijn van mening dat het heel goed is om ons ervaringsverhaal met je te delen. Toen we werden gevraagd door Iris om een stukje te schrijven voor deze website, hoefden we ook niet lang na te denken. Voordat we Lekker Puh begonnen hebben we zelf ook alle verhalen gelezen en we weten nog heel goed hoe waardevol dat voor ons was en dat willen we graag teruggeven.

Het is heel verhelderend voor ons geweest om onze ervaring op papier te zetten en terug te gaan naar hoe het begon met Louis vanaf zijn babytijd en kindertijd en hoe de lijnen zijn gelopen. Het is ook nog eens een prachtig naslagwerk voor onszelf en voor Louis.

Louis heeft ondertussen heel veel complimenten mogen ontvangen. Niet alleen van ons als ouders, de diëtist en de kinderarts,  maar ook van zijn familie en vrienden die heel creatief zijn geweest om Louis te ondersteunen. Er waren nog nooit zoveel lekkere en gezonde snacks op tafel gekomen dan ooit daarvoor. Dat Louis mensen om hen heen heeft geïnspireerd mag duidelijk zijn!

Het mooiste vinden wij dat Louis zichzelf complimenten heeft leren geven en dat hij trots is op zichzelf. Hij straalt van enthousiasme. Hij beleeft ook ongelofelijk veel plezier met Atletiek en met zijn favoriete sport MTB-en. Hij heeft lol met voeding en staat zelf ook vaak in de keuken mee te helpen. Van lunchbox tot avondeten, Louis brengt regelmatig nieuwe ideeën op tafel! 

Het was even zoeken maar we zijn ongelofelijk dankbaar dat we de juiste balans hebben gevonden! Wij zijn trots op Louis en bovenal om wie hij is 💖 !

Femke

Kijk Femke eens stralen in haar mooie nieuwe kleding!  Deze leuke meid die van buitenspelen, ballet en schaatsen houdt is in een half jaar maar liefst 9 kilo naar haar gezonde gewicht gegroeid. Het grappige is dat ze nu maatjes kleiner koopt en deze zelfs nog wat los zitten.

Isabella

Isabella heeft het Lekker Puh traject bij Groot in de Praktijk gevolgd. Als jong meisje was ze al eens eerder naar een diëtist geweest om af te vallen. Daar vond ze echter niet echt haar draai. Ze moest calorieën tellen en wanneer ze dan iets teveel had gegeten moest ze dat in de dagen daarna compenseren.

Door een moeder

De stap om een diëtist te gaan kan soms best groot zijn. Hoe vertel je dit bijvoorbeeld je kind zonder hem/ haar te kwetsen? Je bent zeker niet de enige liefdevolle en bezorgde ouder! Lees hier de brief van Sandra, moeder van Julia, die hier ook mee zat.

Rosa

Rosa is 12 jaar en de afgelopen jaren maar liefst 10 kilo naar haar gezonde gewicht gegroeid met de Lekker Pûh!!! methode. “Lekker Puh heeft mij fit en trots gemaakt”. Ze is veel zelfverzekerder en wil graag andere kinderen tips geven en vertellen hoe zij het heeft gedaan.

Amber

Amber (10jaar) is de afgelopen tijd maar behulp van de Lekker Pûh!!! methode liefst 5 kilo naar haar gezonde gewicht gegroeid. Ze heeft nog nooit zo lekker in haar vel gezeten. Ze straalt, is veel zelfverzekerder en past haar kleren weer! Daarbij is ze veel sportiever. Ze zit op judo en blijkt echt talent te hebben!

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

12 + 7 =