Wat heeft afvallen nou met gelduitgeven te maken? Nou alles!
Zou jij ook van dat randje vet boven je broek af willen of een iets strakkere buik met het oog op de naderende zomer? Waarschijnlijk zijn je voorgaande afvalpogingen gestrand door “Ik eet heel gezond maar toch val ik niet af” of wat dacht je van “Ik heb naast mijn gezin en werk niet veel tijd om te sporten, gezond te koken” of “met zo’n sociaal leven (oké, pre-corona dan…) is het bijna onmogelijk om af te vallen!” Herkenbaar? Wij gaan je uitleggen hoe ook jij kunt afvallen ondanks weinig tijd, omgevingsfactoren en…
Zoals eerder aangegeven is afvallen een kwestie van gedurende langere periode minder energie binnenkrijgen dan dat je verbruikt, de zogenaamde negatieve energiebalans. Uiteindelijk zijn alle diëten gebaseerd op een kcal tekort. Moeilijker wordt het niet, maar gemakkelijker uit te voeren helaas ook niet.
Als het om afvallen gaat is het van belang dat je je gedrag aanpast. Je dagelijkse gewoontes zorgen ervoor of je een juiste hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt en je beweging hoeveel je verbrand. Van een tijdelijk trucje als een week lang geen koolhydraten eten kun je niet verwachten dat je 10kg vetmassa afvalt net zoals je na een 2 weken lang non stop werken niet de rest van je leven kunt rentenieren van dat verdiende geld.
Wist je dat je maandsalaris goed kunt zien als je energiebudget? Als je weet hoeveel geld je dagelijks kunt uitgeven en je houdt je hier echt aan, dan ga jij gegarandeerd je doel behalen.
Stel: je verdiend 3000 euro per maand (ik weet het, veel te riant maar dit is een makkelijk rekenvoorbeeld). Dat is dan gemiddeld 100 euro te besteden per dag. Er zullen dan dagen zijn dat je een nieuwe winterjas koopt (a 150euro) maar ook dagen dat je de boodschappen in huis hebt en verder niet direct wat uitgeeft. Je komt zo niet in de problemen mits je dit dus goed compenseert.
Zie jouw kcal budget als een weekbudget. Dus op je rekening staat een bedrag van 7 x jouw dagelijkse kcal budget wat je in een week kunt uitgeven. De ene dag kun je wat meer eten dan de andere zolang het gemiddeld genomen maar binnen je budget blijft!
Voorbeeld: Kcal budget = 1500 kcal Week budget = 10.500 kcal
Maandag: 1450 kcal
Dinsdag: 1550 kcal
Woensdag: 1400 kcal
Donderdag 1500
Vrijdag: 1600 kcal
Zaterdag: 1700 kcal = genoten van wat extra’s
Zondag: 1300 kcal = compensatie voor zaterdag
TOTAAL: 10.500 kcal
Bottom line: je kunt best eens iets meer nemen als je je totale kcal inname in de gaten houdt. Van 1 dag boven je budget is niet je hele week verpest. Slim omgaan met je ‘salaris’ zorgt ervoor dat ook jij je doelen haalt!
Benieuwd naar jouw kcal budget? Neem contact met ons op!
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn
Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30
Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30
Gezondheidscentrum De Kerk
Spierdijkerweg 106, 1641 LW, Spierdijk
Jos:
Woensdag 08:00-17:30