SUPERMARKTTOUR

Hoeveel zout en calorieën zitten er in de maaltijdsalades van de supermarkt? En waarom staan de groentes en fruit in de supermarkt altijd direct na de ingang? Deze en (heel veel) andere vragen beantwoordde diëtiste Louise Groot op 7 november tijdens de eerste van twee Supermarkttours in Avenhorn. Wethouder Marian van Kampen was erbij. ‘Je denkt dat je gezonde producten koopt, maar dat blijkt niet altijd het geval.’

Een gemêleerd gezelschap van twaalf Koggenlanders heeft zich op maandagavond verzameld bij de Albert Heijn in Winkelcentrum de Vijverhof in Avenhorn. Louise Groot, de organisator van de Supermarkttour gaat hen voor de winkel in. ‘Waarom kom je in veel supermarkten altijd eerst langs de groente- en fruitafdeling?’ vraagt ze aan de aanwezigen. Logisch is het niet: je legt eerst aardbeien, bananen en tomaten in je mandje en vervolgens worden deze geplet onder pakken zuivel en flessen en blikjes.

Impulsaankopen
Toch is er goed over nagedacht, zegt Groot. ‘Als je eerst allemaal gezonde producten hebt ingeladen, pak je daarna makkelijker ongezonde producten. De gezonde producten in je mandje geven je het gevoel dat je goed bezig bent, waardoor je makkelijker twee vette of zoete lekkernijen meeneemt. Je gaat het onbewust relativeren en bent dus vatbaarder voor impulsaankopen.’ Om diezelfde reden worden eieren in de supermarkt nog wel eens verplaatst naar een ander schap, zegt Groot. ‘Terwijl je zoekt loop je langs allerlei andere producten die je misschien niet van plan was te kopen, maar toch in je mandje legt.’

Die impulsaankopen zijn meestal niet de gezondste producten. Maar wat is gezonde voeding en hoe herken je het? De groep stopt bij de koeling met kant-en-klare salades. Door de hoeveelheid suikers en zout in de dressings zijn deze vaak minder gezond dan wordt aangenomen, zo leert een blik op de lijst met ingrediënten. Ook de kant-en-klare soep blijkt veel zout te bevatten. De pakketten met verse ingrediënten om zelf soep te bereiden zijn een gezond en makkelijk alternatief.

Gezond broodbeleg

Een aantal deelnemers van de supermarkttour wil weten welk broodbeleg gezond of juist ongezond is. Groot: ‘gezond broodbeleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, een eitje, vette vis, fruit, Hüttenkäse of hummus, aangevuld met rauwkost. Een product als Speculoos voegt qua voedingsstoffen niets toe. Dat is een suikerbom met wat vulmiddelen. Het bevat geen vitaminen, mineralen of vezels. Je mag natuurlijk zelf bepalen wat je eet, maar ik adviseer om sommige producten niet elke dag te eten.’

Ook wethouder Van Kampen loopt mee tijdens de Supermarkttour, die mede mogelijk gemaakt is door het Lokaal preventieakkoord ’Koggenland vaart wel bij gezondheid’ van de gemeente Koggenland. Van Kampen: ‘Wij willen onze inwoners helpen bij het maken van gezonde keuzes, ook om overgewicht tegen te gaan. De tips van Louise Groot sluiten daar natuurlijk perfect op aan. Ik heb zelf ook geleerd van deze Supermarkttour. Bijvoorbeeld dat kaliumzout voor veel mensen een gezonder alternatief is voor natriumzout. Ik zou iedereen aanraden om bewuster te kijken naar wat je eet.’

Aanmelden

Op maandag 28 november organiseert Groot een tweede Supermarkttour, van 18.30 tot 20.00 uur in de Lidl in Avenhorn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij diëtistenpraktijk Groot in de Praktijk via www.grootindepraktijk.nl/supermarkttour. Deelname aan de Supermarkttour is gratis.

VACATURE

KOM JIJ ONS TEAM VERSTERKEN?
Wij zijn op zoek naar een spontane diëtist om ons team te versterken voor ca. 16 uur met mogelijkheid tot uitbreiden. Startdatum ASAP.

Openwaterzwemmen

Nadat ik tijdens een 10km wedstrijd na 7km geparkeerd stond, heb ik contact opgenomen met Louise. Zij heeft mij heel duidelijk uitgelegd welke type voeding ik het beste kon gebruiken om gedurende de hele inspanning energie te houden met als doel podium te zwemmen in Parijs.

Wat geld te maken heeft met afvallen

Waarschijnlijk zijn je voorgaande afvalpogingen gestrand door “Ik eet heel gezond maar toch val ik niet af” of “Ik heb naast mijn gezin en werk niet veel tijd om te sporten, gezond te koken” Herkenbaar? Wij gaan je uitleggen hoe ook jij kunt afvallen ondanks weinig tijd, omgevingsfactoren en…

Louis

Louis was als vijf jarige (inmiddels zes jaar) een van de jongste kinderen in het Lekker Pûh!!! Traject. Inmiddels zijn we een jaar verder een heeft hij door zijn lieve, slimme en nieuwsgierige karakter op deze jonge leeftijd al een topprestatie geleverd.  Spelenderwijs kreeg hij meer kennis over voeding en is hij gegroeid naar zijn gezonde gewicht!

Femke

Kijk Femke eens stralen in haar mooie nieuwe kleding!  Deze leuke meid die van buitenspelen, ballet en schaatsen houdt is in een half jaar maar liefst 9 kilo naar haar gezonde gewicht gegroeid. Het grappige is dat ze nu maatjes kleiner koopt en deze zelfs nog wat los zitten.

Afvalstruggles

“Voor het eerst maakte ik een foto van vooraf, zonder mijn hoofd schuin te houden en zonder mijn kin naar voren te steken zodat je mijn onderkin niet zou zien. Als reactie kreeg ik lieve berichten, complimenten, hartjes, ‘likes’, alles. Eerst vond ik het leuk, later raakte ik in de war en onzeker.”

Weer zelfverzekerd in zwembroek

met behulp van de ‘Lekker Pûh!!!’  methode zonder dieet of strijd aan tafel naar een gezond gewicht. Hierbij is er veel aandacht voor het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind. Menno is inmiddels enorm zelfverzekerd en geniet zorgeloos van het zwemmen in de zomer. Dat gunnen wij elk kind!

Gezonde snoeprecepten

Een slechte eter in huis, strijd aan tafel of dagelijks ruzie om groente en (geheim) snoepgedrag?
Bij bonje over eten verlies je het als ouder altijd .. Hoe leg je je kind uit dat gezonde voeding, een sterke weerstand en voldoende dagelijkse vitamines belangrijker blijken dan ooit?

Weer in de praktijk

Vanaf 25 mei is het weer mogelijk om in de praktijk af te spreken. Er zijn plexiglasschermen geplaatst evenals handgel-, alcohol- en zeepdispensers. Daarbij zijn extra maatregelen getroffen. Hierbij  alle maatregelen geldend bij Groot in de Praktijk en het Gezondheidscentrum De Goorn en Spierdijk.

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise:
Dinsdag, woensdag & donderdag | 08:00-17:30

Jos:
Maandag & vrijdag | 08:00-17:30

1 + 1 =