Afvalstruggles

Mijn naam is Melissa, ik ben 32 jaar en woon samen met mijn man. Al jaren is mijn gewicht een struggle. En eigenlijk snapte ik het niet. Hoe kon het toch dat mijn vriendinnen slank waren en ik maar niet afviel terwijl ik zo gezond at, 3 keer per week sportte en daarnaast ook nog wandelde. Dit was voor mij een raadsel en best frustrerend al zeg ik het zelf. Maar stukje bij beetje begin ik “Het geheim van die slanke mensen” te kennen en ben ik inmiddels bijna 10 kilo afgevallen.

“De weg naar een gezond gewicht is een weg met veel hobbels, hobbels die vaak onbesproken blijven maar die ik graag bespreekbaar maak zodat er meer acceptatie komt voor deze hobbels en het afvallen een leuke weg wordt.

De Wehkamp struggle
Eén van die hobbels was shoppen. Voordat ik was afgevallen vond ik shoppen niet leuk. Naar de stad gaan om te winkelen was eerder een straf dan een beloning. Als ik in één van de weinige winkels was waar ik überhaupt een kans van slagen had, zakte in het pashokje vaak de moed mij al in mijn schoenen nadat het toch wéér te klein bleek te zijn. Stond ik daar dan, mezelf mega dik en lelijk te voelen.

Checklist
Bovendien keek ik niet naar kleding wat ik echt leuk vond, maar ging ik door een hele checklist af alvorens ik iets pakte: slankt die kleur me af? Lijk ik er niet te dik in? Rolt mijn buik niet vreselijk op als ik ga zitten? Wat zullen anderen (slanke mensen) ervan denken? Doodvermoeiend vond ik het, dat ‘gezellige’ shoppen…

Afvallen in mijn hoofd
Met inmiddels 10 kilo minder is er veel veranderd. Sowieso is het weer even zoeken naar welke maat ik nu precies heb maar ook dat ik nu dingen kan kopen die ik leuk vind in plaats van dingen die mij afkleden of me überhaupt passen. Het grote wennen zit hem bij mij vooral in mijn hoofd. Ik ben 10 kilo afgevallen, maar in mijn hoofd niet. Althans niet altijd. Er zijn dagen dat ik me heerlijk voel en het gevoel heb alsof ik al 20 kilo kwijt ben. Maar heel vaak denk ik nog dat ik de Melissa ben van 10 kilo zwaarder. Bij het krijgen van een compliment schiet er namelijk wel eens door mijn hoofd dat ik denk mensen gewoon in mijn kledingtrucje zijn getrapt (want ik weet inmiddels precies wat afslankt en wat niet).

Profielfoto
Onlangs wijzigde ik mijn profielfoto op Facebook. Voor het eerst maakte ik een foto van vooraf, zonder mijn hoofd schuin te houden en zonder mijn kin naar voren te steken zodat je mijn onderkin niet zou zien. Wat hierop volgde waren lieve berichten, complimenten, hartjes, ‘likes’, alles. Eerst vond ik het leuk, later raakte ik in de war en onzeker. “Straks schrikken die ‘likers’ zich rot als ze mij in het echt zien” ging er door mijn hoofd. Toch ben ik het, mijn nieuwe ik! Ik moet hier nog aan wennen en het maakt me soms wat in de war. Dat is helemaal oké, ook mentaal is de weg naar een gezond gewicht een proces!

Hoe ik ben afgevallen? Observeren en visualiseren

Ik heb geleerd reëel te vergelijken. Waar ik voorheen jaloers was op vriendinnen die alles konden eten wat ze wilden, snap ik nu hoe ze dat doen! Ik ontdekte “Het geheim van afvallen”! Slanke mensen lijken altijd alles te kunnen eten, echter eten zij enkel wat zij het allerlekkerste vinden. Ook maken zij bewuste keuzes, vanavond een etentje met wijn? Dan ’s middags alvast wat minder eten of een extra rondje lopen.  Ik was gewend ‘en-en’ te nemen en compenseerde dit vaak niet.  Met name in het weekend waarbij feestjes, etentjes en verjaardagen met bijbehorende eetmomenten zich opstapelden.

Planning

Nu plan ik vooruit en bedenk ik voorafgaand aan het weekend hoe mijn weekend eruit ziet en spreek ik met mezelf af wat ik ga eten en of, en hoeveel wijntjes ik ga drinken. Ik visualiseer dus voorafgaand hoe mijn weekend er ongeveer uit gaat zien. Dit werkt heel goed, want hierdoor maak ik bewuste keuzes en zal ik niet snel ‘per ongeluk’ toch een extra koekje nemen als ik ergens op visite ben.

Melissa

Afvalstruggles

“Voor het eerst maakte ik een foto van vooraf, zonder mijn hoofd schuin te houden en zonder mijn kin naar voren te steken zodat je mijn onderkin niet zou zien. Als reactie kreeg ik lieve berichten, complimenten, hartjes, ‘likes’, alles. Eerst vond ik het leuk, later raakte ik in de war en onzeker.”

Weer zelfverzekerd in zwembroek

met behulp van de ‘Lekker Pûh!!!’  methode zonder dieet of strijd aan tafel naar een gezond gewicht. Hierbij is er veel aandacht voor het vergroten van het zelfvertrouwen van het kind. Menno is inmiddels enorm zelfverzekerd en geniet zorgeloos van het zwemmen in de zomer. Dat gunnen wij elk kind!

Gezonde snoeprecepten

Een slechte eter in huis, strijd aan tafel of dagelijks ruzie om groente en (geheim) snoepgedrag?
Bij bonje over eten verlies je het als ouder altijd .. Hoe leg je je kind uit dat gezonde voeding, een sterke weerstand en voldoende dagelijkse vitamines belangrijker blijken dan ooit?

Weer in de praktijk

Vanaf 25 mei is het weer mogelijk om in de praktijk af te spreken. Er zijn plexiglasschermen geplaatst evenals handgel-, alcohol- en zeepdispensers. Daarbij zijn extra maatregelen getroffen. Hierbij  alle maatregelen geldend bij Groot in de Praktijk en het Gezondheidscentrum De Goorn en Spierdijk.

Afvallen tijdens corona

Peter is 45 jaar, vader van 2 kinderen en heeft een kantoorbaan. Hij baalde van de 10 kilo die er in de loop der jaren bij waren gekomen. Tijdens de coronaperiode verliep het traject digitaal. Wekelijks een videogesprek, persoonlijke adviezen en leerzame factsheets. En kijk eens wat een verschil!

UPDATE Corona

Coronavirus CORONA UP-DATE Gezien de laatste overheidsmaatregelen heeft Groot in de Praktijk besloten om vanaf nu voorlopig ALLE afspraken alleen nog via telefoon, WhatsApp en...

Isabella

Isabella heeft het Lekker Puh traject bij Groot in de Praktijk gevolgd. Als jong meisje was ze al eens eerder naar een diëtist geweest om af te vallen. Daar vond ze echter niet echt haar draai. Ze moest calorieën tellen en wanneer ze dan iets teveel had gegeten moest ze dat in de dagen daarna compenseren.

Krantenartikel

Spierdijk – Diëtistepraktijk Groot in de Praktijk opent op 1 februari een tweede vestiging in de kerk van Spierdijk. De huidige vestiging in het Gezondheidscentrum van De Goorn blijft gewoon bestaan. Met de nieuwe locatie wordt de praktijk van José Oudejans overgenomen. Zij stopt i.v.m. werkzaamheden elders.

Nieuwe locatie in Gezondheidscentrum De Kerk Spierdijk

Groot in de Praktijk gaat uitbreiden en heeft de diëtistenpraktijk van José Oudejans overgenomen in Spierdijk! Vanaf aanstaande februari zal Louise hier op woensdag spreekuur houden in het gezondheidscentrum De Kerk. Zij blijft daarnaast ook werkzaam op dinsdag en donderdag in De Goorn.

Slimme keuzes

Keuzes, keuzes, keuzes… Het is niet altijd even makkelijk als het gaat om calorieën inschatten als je wilt afvallen. Afgelopen week kwam er een tiener in de praktijk en hadden wij het hier even over. Want, tijdens zijn vele tussenuren was hij geregeld in de stad te vinden. Zijn vrienden wilden in Hoorn even langs de Febo om een patatje te halen. Hij haalde hij ze over om toch voor de Subway te gaan.

Gezondheidscentrum De Goorn
Dwingel 3,1648 JM, De Goorn

Louise: dinsdag en donderdag 08:00-17:30
Iris: maandag en woensdag 08:30-18:00

Gezondheidscentrum De Kerk
Spierdijkerweg 106, 1641 LW, Spierdijk

Louise: woensdag 08:00-17:30u

13 + 8 =