Zijn noten gezond?

Jazeker! Noten horen absoluut thuis in een gezond eetpatroon. Ze zijn een bron van gezonde onverzadigde vetten, eiwitten en ijzer, vitamine E en B-vitamines.

Natuurlijk zijn gesuikerde, chocolade- en borrelnoten minder gezonde varianten.

Uit onderzoek blijkt dat noten het slechte LDL cholesterol verlaagd. Mensen die ongeveer 4 keer per week “ een handje” noten eten hebben een lagere kans op hart- en vaatziekten.

zijn noten gezond, noten, gezond, afvallen, aankomen, dietist, sportdietist, de goorn, avenhorn, spierdijk, zandwerven, obdam, grosthuizen, hoorn, afvallen, gezond eten, dietistepraktijk louise groot, louise, louise groot, lekker puhMaar dat is nu juist het punt met noten… “een handje”… Noten bevatten door het hoge gezonde vetgehalte wel snel veel calorieën.

Dus jouw hand, mijn hand of de hand van je gulzige buurman. In de Praktijk zien we die handjes nogal eens verschillen.

Omdat portiecontrole van groot belang is wanneer je een calorietekort wilt hanteren om straks bikini en shortproof de zomer in te gaan hebben we hier een voorbeeld van “ een handje”..⠀

Links 20g noten en rechts 50g noten.⠀

Ps. Vaak krijgen wij nog de vraag rauwe of gebrand?


Qua voedingswaarde zijn rauwe noten niet gezonder dan gebrande of geroosterde noten. Eet dus een variant die je lekker vindt maar kies een variant zonder toegevoegd zout. Gezouten noten zorgen al snel dat je aan de maximale zoutinname van 6 gram zit.

Wat zijn jou lievelingsnoten?