Voeding voor hardlopen

Jaarlijks wordt er in Hoorn een reeks hardloopwedstrijden op woensdagavond georganiseerd. De wijkenlopen kenmerken zich door uitgezette rondjes van 2,5 kilometer die naar wens meerdere keren kunnen worden afgelegd. Dit jaar ben ik gevraagd om de deelnemers te voorzien van basissportvoedingstips. Deze blog is dan ook geplaatst op de site van Wijkenlopen.nl

marathon voeding, marathon en voeding, trisports. triathlon en voeding, marathon en voedingZoals ik de vorige keer aangaf is het belangrijk om voor de wedstrijd onder andere de voorraad koolhydraten (glycogeen) op peil te hebben zodat je voldoende energie hebt voor de wijkenloop.

Wellicht kom je gehaast uit je werk en verwacht de rest van het gezin dat er om 18:00u een warme maaltijd op tafel staat. Algemeen geldt dat je het beste uiterlijk twee uur voordat je gaat lopen een maaltijd kunt nemen. Deze tijd heeft de maag namelijk gemiddeld nodig om te ledigen. Een groot bord warm eten ligt zo kort voor de wedstrijd voor menigeen dus te zwaar op de maag. Omdat lopen op een lege maag geen goed idee is, is er een plan B nodig.

Neem een koolhydraatrijke maar eiwit-, en vetarme maaltijd. Een halve portie gekookte aardappelen, groenten en een klein stukje mager vlees gaan over het algemeen wel goed (de andere helft kun je eventueel na de wedstrijd nemen). Behoor je tot degenen met een gevoelige maag dan kun je beter overschakelen op een lichtere maaltijd: een krentenbol met appelstroop of brood met ander koolhydraatrijk beleg (jam, vruchtenhagel, honing, gestampte/ gekleurde hagel).

Benieuwd of dit nou het beste bruin óf wit brood moet zijn? Lees het volgende week.

Let op: dit zijn algemene sportvoedingsadviezen. Loop jij (al langere tijd) rond met een vraag op het gebied van sportvoeding of wil je een individueel advies? Neem contact op via louise@grootindepraktijk.nl. Dieetadvisering wordt vergoed vanuit de basisverzekering.