sportvoeding vitaminenVitamine Informatie Bureau

Aan de pillen?

Aan de wand van een willekeurige drogist prijken ze in groten getale; groene, gele, bruine en doorzichtige glazen potten met grote, kleine, subtiele of juist schreeuwende teksten. Vitaminepillen en preparaten. De een zweert erbij, de ander verafschuwt ze. De grote vraag is: wat en hoeveel heb je nodig? En geldt ook hier het veelgehoorde credo ‘baat het niet, dan schaadt het niet?’

Sinds de ontdekking van vitamine in de eerste helft van de twintigste eeuw hebben vitamines altijd in de spotlight gestaan. Logisch, de ontdekking dat voedsel essentiële stoffen bevat voor het behoud van de gezondheid en een tekort ervan gezondheidsrisico’s met zich mee brengt interesseert mensen en mij natuurlijk ook.

Toen Suzan Tuinier van Vitamine Informatie Bureau mij vroeg om haar te ondersteunen werd ik dan ook meteen enthousiast. Samen hebben we per vitamine of mineraal inzichtelijk gemaakt in hoeverre allerlei bekende voedingsmiddelen de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen dekken.

Wist je dat…?

Dat werd een heel interessante zoektocht. Wist je bijvoorbeeld dat 1 moot zalm zowel 110% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D als 171% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 bevat? Daarnaast levert datzelfde stuk zalm essentiële visvetzuren, super gezond dus! Ook spinazie is zo’n topper. Terwijl jij je bord met spinazie eet, krijg jij zowel 83% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B11, ruim de helft (54%) van je dagelijkse behoefte aan ijzer en dekt het bijna de helft (49%) van de hoeveelheid magnesium. Als dat geen extra goed gevoel geeft na de maaltijd… Er zijn trouwens héél lekkere recepten met zalm én spinazie!

Basis

Kortom, als je gezond eet, kom je een heel eind. Maar ja, daar wringt ook meteen de schoen, want dat lukt lang niet altijd. Onlangs publiceerde het British Journal of Nutrition een onderzoek waaruit dat bleek. In acht landen, waaronder Nederland, kregen mensen te kort vitamine B1, B2, B6, B11 (foliumzuur) en vitamine D binnen. Ook de inname van de mineralen ijzer, calcium en zink was erg laag. Deze acht landen vormen helaas geen uitzondering. Over de gehele wereld krijgen mensen een tekort aan vitamines en mineralen binnen.

vitamine informatie bureau, vitamine info bureau, vitamines en mineralen, vitaminen, krijg ik genoeg vitaminen binnen, suzan tuinier, louise groot, groot in de praktijkBeschaafd pilletje

En dus? Natuurlijk doe jij je best om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten, voldoende fruit te eten en veel verse producten te gebruiken. Dat is dan ook advies nummer één. Als dat bij jou nou niet altijd lukt door bijvoorbeeld te weinig tijd en je toch het zekere voor het onzekere wilt nemen, kies dan voor een multivitamine die rond de 100% van de ADH bevat, een beschaafd pilletje dus. Meer heb je niet nodig. Je kunt natuurlijk ook altijd eerst even je voeding laten checken bij een diëtist!