chia zaadSuperfoods : Chiazaad

Sinds enkele maanden prijken ze op voorkeursplaatsen in de supermarkt, op reclameborden van delicatesse winkels, in veel krantenkoppen en in de mond van menigeen; Superfoods. Zoals de naam je doet vermoeden zijn ze super. Op diverse internetforums schrijven de 16 miljoen tellende ‘voedingsdeskundige’ uit Nederland dan ook menig gezondheidseffect toe aan exotische producten als gojibessen, maca, chia zaad, acaibessen, zeewier, tarwegras en hennepzaad. Ook “good old” havermout behoord tot dit rijtje. Maar waar komt dat toch vandaan en zijn deze producten zoveel gezonder?

De naam superfood wordt ontleend aan producten omdat ze buitengewone hoeveelheden nutriënten bevatten, ze ontstijgen hiermee de doorsnee voedingsmiddelen en zijn daarom super, zo is op te maken uit diverse forums. Omdat er momenteel eindeloos veel wordt geschreven beperkte ik me tot chia zaad. Waarom? Uhm, eigenlijk omdat ik dat woord het lekkerste op mijn tong vond liggen. Goji bessen (spreek je uit als: kodjieh bessen) doet het ook goed maar je moet kiezen, hè. 

Ik lees op een willekeurig forum, dat als eerste bovenkomt in Google bij het typen van het woord: Chia zaad,“Het is (bijna) alles wat je als energieke vrouw nodig hebt”. Het bevat volgens deze columnist meer omega 3, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en vezels dan producten als zalm, melk, kidneybonen, spinazie en bananen etc. Hierdoor was mijn drang om te weten wat die zaden nou écht bevatten natuurlijk niet meer te remmen.

Echter blijkt er weinig betrouwbare informatie te zijn over de precieze voedingswaarden en eigenschappen van dit product. In de Nevo tabel, de Nederlandse voedingsmiddelen tabel, staan gegevens over de voedingskundige samenstelling van producten die door een groot gedeelde van de Nederlanders wordt gebruikt. Echter staan ook hier nog geen gegevens van superfoods in. In the United States wordt superfood schijnbaar wel vaker gebruikt of vinden ze het wel nodig dat men de voedingswaarden kent. De USDA (United States Department of Agriculture) beheert namelijk de National Nutrient Database for Standard Reference waar de voedingswaarden van bijvoorbeeld Chia zaad wel in staat vermeld. Dus eindelijk kon ik dan chia zaad onder de loep nemen.

Helaas raakte ik al snel een beetje teleurgesteld. Tien gram chia zaad, dat is ongeveer 1 eetlepel, dekt maar 6% van de calcium behoefte. Even voor de duidelijkheid: 1 schaaltje yoghurt (200ml) bevat 24% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Van de hoeveelheid eiwitten werd ik ook niet euforisch: 1,65 gram tegenover 33 gram eiwitten in een stukje zalm. Omdat men ongeveer 30 tot 50 gram (0,8 gram per kg lichaamsgewicht) per dag nodig heeft, zie ik een eetlepel chia zaad dan ook niet als sublieme bron van eiwitten. Tenzij je natuurlijk dagelijks vele lepels naar binnen werkt. Dit alles gold ook voor de voedingsstoffen als selenium, ijzer en kalium. Van de hoeveelheid vezels werd ik dan wel vrolijk: die ene eetlepel bevat namelijk 3,4 gram vezels. Aangezien het geringe aantal Nederlanders die 30-40 gram vezels per dag binnen krijgt, lijkt me dit een goede aanvulling. Voldoende vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking, een verzadigd gevoel en sommige vezels hebben zelfs invloed op de hoeveelheid cholesterol, dus indirect op hart- en vaatziekten!

Chia zaad bevat daarnaast per eetlepel ongeveer evenveel omega 3 vetzuren als 2 walnoten. Aangezien ik een grote fan ben van die noten en ze graag ’s avonds kraak op de bank, maak ik me geen zorgen over mijn inname. Voor mensen die weinig broodbesmeersels (margarine, halvarine, roomboter) gebruiken en zelden deze noot kraken, kan chia zaad een aanvulling zijn.

Dit was dan even kort Chia zaad onder de loep. Waar ligt nu de waarheid? Persoonlijk kan ik hier geen eenduidig antwoord op geven. Een voeding zonder superfoods kan prima voldoen aan alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Vanuit mijn voedingskundige achtergrond ben ik er wel van overtuigd dat er geen helende voedingsmiddelen bestaan. Dus ondanks dat de lijst met superfoods gestaag groeit, blijft een gevarieerd eetpatroon met veel gezonde en verse producten het aller beste. Natúúrlijk zijn superfoods natuurlijk en bevatten ze voedingsstoffen die jij nodig hebt maar niet in de extreme mate waarmee het wordt gepropageerd.Wil jij weten of jou voeding voldoende voedingsstoffen bevat of heb jij een prangende vraag? Neem dan contact op.