sportvoeding vitaminen

Sportvoeding

Louise Groot is een diëtist gespecialiseerd in sportvoeding. In Lambertschaag heeft zij haar praktijk waar zij menig sporter adviseert op het gebied van sportvoeding. Op 31 mei is Louise bij Kolkman Zijdewind om tips en advies te geven over sport & voeding. Heb je vragen voor haar, kom dan naar de winkel. Wij stelden haar op voorhand alvast wat vragen:
*“Hoe kunnen onze dames zich qua voeding het beste voorbereiden op zo’n tocht als vandaag?”
Een goede voorbereiding is zoals met veel dingen het halve werk. Het ontbijt, daar begint het allemaal mee. Tijdens het fietsen heb je energie nodig. Voor het grootste gedeelte haal je deze energie uit koolhydraten. Koolhydraten liggen opgeslagen in de vorm van glycogeen in de spieren en lever. Tijdens het sporten wordt deze opgeslagen energie gebruikt. Het is dus zaak dat je voorraad optimaal is. Een goed ontbijt bevat dus veel koolhydraten. Koolhydraten zitten onder andere in brood, muesli, Brinta, havermout en sap.
* “ Zijn koolhydraten het enige dat belangrijk is tijdens een goed ontbijt?”
Nee, naast koolhydraten is het ook heel erg belangrijk dat je goed gehydreerd bent. Dus dat je voldoende hebt gedronken. Na een nacht vasten moet het vochtpijl weer worden aangevuld. Een goede graadmeter is de kleur van je urine. Is je urine geel of misschien zelfs oranje? Dan is het echt zaak om goed te drinken. Een goede vochtbalans laat zich namelijk in de wc weerspiegelen in de vorm van licht gele tot kleurloze urine.

*“Zijn witte boterhammen met jam en veel thee drinken dan het beste?”
Omdat het een tocht wordt die bij de meesten als duurtraining kan worden gezien, is het het beste om koolhydraten te eten die langdurig energie afgeven. Geen bloedsuiker pieken en dalen dus. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen. Een bruine boterham geeft dus langer energie en voorkomt een suikerpiek in je bloed. Ook kun je denken aan een bord havermout of Brinta.
Daarbij is het belangrijk dat je niet vlak voor de inspanning een stapel boterhammen wegwerkt. Hier kan je namelijk last van krijgen tijdens de inspanning. Ik raad je aan om dat zo’n 1 tot 3 uur voor de inspanning te doen. Drink bij het ontbijt 2 glazen water en een kopje koffie/ thee of thee om goed gehydrateerd te zijn.
* “ Hoef ik dan niet meer te eten en te drinken tijdens het fietsen?”
Nu je zo goed vooraf hebt gegeten en je goed gehydrateerd bent, is het ondanks dat toch belangrijk om aan te vullen. Deze voorraad is namelijk genoeg voor 1 à 1,5 uur sporten. Koolhydraten en vocht kunnen worden aangevuld via sportdrank en eventueel koolhydraatrijke tussendoortjes. Ik zal hier in de shop meer over vertellen.
*”Nu ben ik toch heel benieuwd wat jij, als voedingsprofessional en fietsliefhebber, eet voor zo’n training?”
Ik ben gek op Brinta. Hier start ik de dag dan ook graag mee. Ik maak een grote kom Brinta en eet daar een stuk fruit bij. Ook drink ik natuurlijk goed voorafgaand. Dit geeft mij langdurig energie. Ik pas mijn ontbijt aan voor een langere training. Wanneer er een intensievere inspanning op het programma staat ontbijt ik naar verhouding eerder.Heb jij specifieke vragen op het gebied van (sport)voeding of ben jij geïnteresseerd in een lichamelijk meting? Kom dan gerust even langs!Diëtistepraktijk Louise Groot
Noordeinde 13, Lambertschaag
T: 06 11256261
E: louise@dietistepraktijklouisegroot.nl
W: www.dietistepraktijklouisegroot.nl