Sportvoeding Basis
Jaarlijks wordt er in Hoorn een reeks hardloopwedstrijden op woensdagavond georganiseerd. De wijkenlopen kenmerken zich door uitgezette rondjes van 2,5 kilometer die naar wens meerdere keren kunnen worden afgelegd. Dit jaar ben ik gevraagd om de deelnemers te voorzien van basissportvoedingstips. Deze blog is dan ook geplaatst op de site van Wijkenlopen.nl
Regelmatig krijg ik vragen van hardlopers over hun eet- en drinkpatroon in de laatste dagen en uren voor een wedstrijd. Wel of geen witbrood, werkt het nemen van koffie prestatiebevorderend en hoe kun je kramp voorkomen? Ik zal zoveel mogelijk onderdelen aan bod laten komen en jullie wat tips& tools geven op het gebied van sportvoeding. Heb je vragen en/ of opmerkingen? Je kunt altijd even een mailtje sturen naar info@grootindepraktijk.nl.
Basis Voeding
Een uitgebalanceerde en gevarieerde basisvoeding is het fundament voor het leveren van een goede sportprestatie. Deze basisvoeding levert jou koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen. Daarnaast speelt water een zeer belangrijke rol binnen je basisvoeding met als doel het verzorgen van een goede vochtbalans. Als duursporter heeft je lichaam voornamelijk koolhydraten nodig. Koolhydraten zitten onder andere in aardappelen, pasta, rijst, brood en fruit. Eiwitten zijn ook belangrijk, hiermee wordt de opgedane spierschade zo snel mogelijk weer hersteld.
De brandstof om deze loopprestatie te leveren wordt zoals gezegd voornamelijk geleverd door koolhydraten en in een kleinere hoeveelheid door vetten. Er is een zeer grote hoeveelheid vetten in het lichaam beschikbaar. De verbranding hiervan is echter minder efficiënt in vergelijking met koolhydraten. Van koolhydraten is een beperkte hoeveelheid beschikbaar in de vorm van glycogeen dat ligt opgeslagen in de spieren en lever. Het is dus zaak om de voorraad koolhydraten voorafgaand aan de loop op pijl te hebben. Deze voorraad geeft je voldoende energie voor ongeveer 45 à 60 minuten. Tijdens het lopen van de wijkenloop hoef je je koolhydraatvoorraad dus niet aan te vullen.
Het is dus belangrijk om voorafgaand koolhydraatrijk te eten.
Wat je het beste kunt nemen, lees je volgende week in de volgende blog!
Let op: dit zijn algemene sportvoedingsadviezen. Loop jij (al langere tijd) rond met een vraag op het gebied van sportvoeding of wil je een individueel advies? Neem contact op via louise@grootindepraktijk.nl. Dieetadvisering wordt vergoed vanuit de basisverzekering.