Spierkramp

Jaarlijks wordt er in Hoorn een reeks hardloopwedstrijden op woensdagavond georganiseerd. De wijkenlopen kenmerken zich door uitgezette rondjes van 2,5 kilometer die naar wens meerdere keren kunnen worden afgelegd. Dit jaar ben ik gevraagd om de deelnemers te voorzien van basissportvoedingstips. Deze blog is dan ook geplaatst op de site van Wijkenlopen.nl

Een gemiddeld mens heeft maar liefst 640 spieren. Al deze spieren hebben verschillende functies binnen het lichaam; ademhalen, het laten kloppen van je hart, het verloop van spijsvertering en – natuurlijk – bewegen. Dat deze krachtbundels tijdens het lopen goed moeten werken spreekt voor zich. Helaas gooit kramp wel eens roet in het eten. Veel lopers hebben er wel eens last van. Hoe kom je eraan? En belangrijker: hoe kom je er van af en hoe kun je het voorkomen?

Tijdens een beweging is er een gecontroleerde afwisseling tussen het samentrekken en het ontspannen van de spieren. Spierkramp treedt op als deze gecontroleerde afwisseling wordt verbroken en spieren plotseling pijnlijk samentrekken.

Er zijn hiervoor verschillende oorzaken aan te wijzen.

  • Uitdroging staat met stip op nummer één als oorzaak. Door dehydratie in de vorm van zweet kan er een gebrek aan toevoer van mineralen ontstaan in de lichaamscellen en een tekort aan vocht in de weefsels. Hierdoor worden lichamelijke processen verstoord.
  • Een verslechterde toevoer van energie naar de spieren kan ook kramp veroorzaken. De opeenstapeling van melkzuur die hierdoor ontstaat, is dan de boosdoener.
  • Kramp schiet daarnaast vaker in slecht getrainde spieren.

Met een goede vochthuishouding kan kramp in de meeste gevallen dus worden voorkomen. Tijdens het sporten verlies je vocht door het zweten, maar ook via uitgeademde lucht. Dit vochtverlies kan oplopen tot 2 liter per uur! Dit is afhankelijk van factoren als temperatuur, kleding en inspanning. Wanneer je 2 procent vocht verliest heeft dit al veel invloed op je prestatie. Wanneer je 60 kg weegt komt dit overeen met 1,2 liter.

Wat en hoe je dit vochtverlies nu het beste kunt beperken lees je volgende week!

Let op: dit zijn algemene sportvoedingsadviezen. Loop jij (al langere tijd) rond met een vraag op het gebied van sportvoeding of wil je een individueel advies? Neem contact op via louise@grootindepraktijk.nl. Dieetadvisering wordt vergoed vanuit de basisverzekering.