Louise Groot, opperdoezerronde

Opperdoezer ronde

Binnen het Nederlandse voedingspatroon vormen aardappelen een onmisbaar onderdeel. Door alle koolhydraatarme hypes en diëten van de afgelopen tijd wordt de ‘pieper’ ten onrechte in kwaad daglicht gezet. Aardappelen zouden regelrechte ‘dikmakers’ zijn. Nu mijn favoriet, de Opperdoezer ronde, weer volop te krijgen is, is het tijd voor de waarheid.

Dikmakers?!

Veel mensen denken dat ze dik worden van aardappelen. Deze gedachte komt doordat een aardappel een bron van zetmeel(complexe koolhydraten) is en koolhydraten bekend staan als dikmaker. Wat veel mensen niet weten is dat je absoluut niet zonder koolhydraten kunt! De meest afgebroken vorm van een koolhydraat is glucose en dat is onze primaire energiebron. De hersenen functioneren echt niet zonder en ook de spieren protesteren wanneer er een tekort aan is.

Inhoud aardappel

Koolhydraten zijn een complexe keten aaneengeregen suikermoleculen. Ze zijn in te delen in enkelvoudige en meervoudige koolhydraten afhankelijk van de lengte van de keten. Per gram leveren koolhydraten vier kcal op, vetten maar liefst negen. Doordat aardappelen geen vetten bevatten en maar liefst voor ongeveer 80% uit water bestaan, leveren ze maar weinig calorieën. Een portie gekookte aardappelen in schil van 4-5 stuks (200-250g) levert 150 kcal. Deze gemiddelde portie levert dus maar één vijftiende deel van de gemiddelde energie-behoefte per dag!  De dikmakers zijn de boter en olie waarmee ze worden bereid of het badje van jus waarin ze worden gedompeld en geserveerd.

Vitaminen en Mineralen

De hoeveelheid mineralen en vitaminen lijkt te verwaarlozen, maar, nog steeds uitgaande van die 200 g per dag, zorgen aardappels ongeveer voor 6% van onze dagelijkse behoefte aan eiwit en 9% van het ijzer. Ook levert de aardappel een bijdrage aan de aanbevolen hoeveelheid vitaminen op een dag: 20% van vitamine B6 en 38% van vitamine C. Vitamine C is wateroplosbaar en gaat verloren door toenemende bewaringstijd, koken en schillen. Gelukkig worden de rondjes niet geschild en zijn ze op voordat ze oud kunnen worden. In 200gram aardappelen zit daarnaast een aardige hoeveelheid vezels. Met 3,6 gram is dat 12% van de dagelijkse behoefte. Vezels dragen bij aan het verzadigingsgevoel en daarmee aan het behoud van een gezond gewicht. Sommige vezels hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte, en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.De aardappel draagt tot slot bij aan de kaliumbehoefte (27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Kalium werkt als een tegenpool van natrium in het lichaam, het kan een hoge bloeddruk tegengaan. Kortom, de aardappel kan, in het bijzonder wanneer die jong en in schil wordt gegeten, de gezondheid bevorderen. Lekker aan de Opperdoezer ronden dus !!

[frame_left]

Voedingswaarde Opperdoezer ronde
Voedingsstoffen Per 100g Per portie (200g) ADH
Energie 74,2 kcal 150kcal 6,6%
Vet 0,02g 0,04g
Eiwit 1,8g 3,6g 6,4%
Koolhydraten 15,6g 31,2g
Vezels 1,8g 3,6g 12%
Vocht 80% 80%
IJzer 0,43mg 0,86mg 9%
Kalium 420mg 840mg 27%
Vitamine B 6 0,152mg 0,304mg 20%
Vitamine C 14,5mg 29mg 38%

[frame_right]

Bron: Eurofins Food Testing B.V.