De Koekjesbuik bij kinderen

[frame_left]kind en overgewicht,geen dieet, afvallen, kinderen overgewicht, koekjesbuik lekker puh[/frame_left]‘Een beetje puppyvet is niet zo erg. Als hij of zij gaat groeien, verdwijnt dat wel!’ Dit soort uitspraken kent iedereen. En heel lang was het ook waar. Een kind met een beetje overgewicht dat de groeispurt inging, raakte die paar kilootjes zo kwijt. Uit TNO-onderzoek in Nederland is naar voren gekomen dat dit de laatste jaren niet zo gemakkelijk meer gaat. Het tegenwoordige eetgedrag staat dit natuurlijke proces in de weg, met als gevolg het moderne probleem van groeiend overgewicht!

Vaak wordt mij de vraag gesteld: “Waar komt dat buikje van mijn kind toch vandaan? Is het vanwege die snack op vrijdag? Ligt de schuld bij het snoepje dat niet eens elke dag gegeten wordt? Of dat feestje af en toe? Wat gaat er fout, we proberen echt om het goed te doen. Waarom lijkt de aanleg van mijn zoon of dochter om zwaar te worden zo groot? Waarom kan mijn ene kind alles eten en het andere er niet eens naar kijken zonder aan te komen?

Hoe komt een kind of jongere aan een koekjesbuik?

Op een dag eet een kind drie maaltijden en meestal twee of drie tussendoortjes. Natuurlijk drink het ook nog een paar glaasjes zuivel, limonade, vruchtensap of frisdrank. In al die maaltijden en tussendoortjes zit altijd wel iets van koek, deeg, aardappel, pasta of rijst. Daarin zit veel energie. Nu heeft elk kind deze energie nodig om goed te groeien. Maar teveel is niet goed, want deze energie in de vorm van koolhydraten zijn eigenlijk suikers die erg gemakkelijk kunnen worden omgezet in vet! En deze soort vet komt vooral rond de buik terecht: daar is de koekjesbuik!

Eten als een atleetje

Het is voor ouders niet eenvoudig om uit alles wat in de winkel ligt of wat op tv wordt aangeprezen, het beste voor hun kind te halen. En dat is juist wat ouders willen. Dus we letten met z’n allen voornamelijk op kreten als ‘nu met % vet!’ en ‘geen extra suiker toegevoegd’. Ook de zogenaamd gezonde stempeltjes die claimen dat het product goed is, kunnen je aardig in de war brengen. Het gevolg is dat onze kinderen eten als een klein atleetje: op één dag stapelen ze zoveel energie (door de grote berg éxtra energie van het eten tussen de maaltijden) dat ze dat nooit kunnen verwerken. Echte topsporters verbruiken dat wel, dat hebben ze nodig. Maar bij een kind wordt die overtollige energie dus omgezet in een koekjesbuik.

Een dieet is voor het koekjesbuikje of overgewicht van het kind GÉÉN optie. Lijnen staat de ontwikkeling van het groeiende kind gevaarlijk in de weg. Met gezonde keuzes tussendoor en voldoende beweging groeit ieder kind naar het gezonde gewicht.

Meer weten?

Heeft u zoon of dochter een koekjesbuik en zit dit buikje hem of haar in de weg? Informeer eens naar de Lekker Pûh methode en neem vrijblijvend contact met mij op. Samen komen we er echt wel uit! Samen groeien naar een gezond gewicht!