Is een zoete aardappel gezonder dan gewone aardappel?

Zoete aardappel versus de ‘gewone’ aardappel

Een aardappel die steeds populairder wordt is de zoete aardappel (bataat). Er wordt gezegd dat de zoete aardappel gezonder is dan de ‘gewone’ aardappel, maar klopt dit?

zoete aardappel, aardappel, gezond, glycemische index, is zoete aardappel gezonder dan gewone aardappel, dietist, louise, grace, lambertschaag, de goorn, avenhorn, berhout, spierdijk, gezondheidscentrum de goorn, louise groot, afvallen, aankomen, diabetes, kinderdietist, sportdietistGlycemische index

Dat de bataat gezonder zou zijn wordt voornamelijk gebaseerd op de glycemische index. Deze is inderdaad lager dan die van de ‘gewone’ aardappel. De glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Echter is de glycemische index geen betrouwbaar meetinstrument. Het zegt namelijk niet hoe snel de glucose naar de weefsels wordt vervoerd. Daarnaast zegt het alleen iets over een product die afzonderlijke geconsumeerd wordt. Consumeer je naast, bijvoorbeeld zoete aardappel ook vetten en eiwitten (zoals een stukje vlees bij de avondmaaltijd),dan heeft dit ook invloed op de glycemische index. Op basis van de glycemische index kan een product daarom niet beoordeeld worden.

In de onderstaande tabel is de vergelijking van 100 gram gewone aardappel en 100 gram zoete aardappel te zien. Duidelijk is dat de voedingswaarden nauwelijks van elkaar verschillen. Om deze reden kan er niet geconcludeerd worden dan de een beter is dan de ander.

Neem daarom vooral de aardappel die jij het liefste eet. Kies liever voor gekookte aardappelen, dan voor de gefrituurde versie. Zo weet je zeker dat je de meeste gezonde voedingsstoffen uit de aardappel haalt!

Bon appetite!