“Ik eet gezond maar kom toch aan… :- ( Hellup!!!”
Bovenstaand berichtje ontving ik vanmorgen via WhatsApp. Herken je dat? Heb je je na de feestdagen voorgenomen om de touwtjes weer even wat strakker in handen te nemen; taartjes links te laten liggen en misschien wel een extra rondje te gaan hardlopen… Je voelt je super en besluit je super(wo)man-gevoel te checken op de weegschaal… Maar dan…Hoe kan dat nou ?!
Geen paniek! Hopelijk stelt deze blog je gerust!
Het is best normaal dat je in het begin van je “way to live healthy” iets aankomt. Daarmee bedoel ik: als je gezonder gaat eten en meer gaat sporten. Maak je geen zorgen dit is echt niet het einde van de wereld, het is zelfs best normaal!
Ik zal het je uitleggen.
Glycogeen als energieopslag
Je lichaam heeft continue energie nodig (what’s new?!). Hiervoor wordt energie gebruikt uit vet of glycogeen (opgeslagen suikers). Je vetopslag/vetverbranding is een proces dat heel geleidelijk (en traag) gaat. Daartegenover staat de glycogeenopslag en verbranding. Deze is veel sneller en kan enorm schommelen! De samenstelling van je voeding, het type sport dat je doet maar ook de duur, de intensiteit en hoelang het geleden is dat je voor het laatst hebt gesport zijn verantwoordelijk voor deze schommeling.
Glycogeen wordt opgeslagen in je spieren en een beetje in je lever. Het is een reserve-energiepotje van het lichaam dat gebruikt kan worden om relatief snel energie te verkrijgen (…sprintje om de trein te halen). Wanneer je koolhydraten(suikers) eet, worden deze in je lichaam afgebroken tot glucose (de meest afgebroken vorm van koolhydraten). Glucose is dé leverancier van je hersenen, zonder functioneren ze niet!
De glucose die over is wordt opgeslagen als glycogeen. Om glucose op te slaan als glycogeen wordt het eerst gebonden aan water (H2O). Een gram glucose bindt zich aan drie gram water. Per kilogram kun je ongeveer 15 gram aan glycogeen opslaan. Als je 70 kilogram weegt kun je (70 x 15) 1050 gram, dus 1 kilo aan glycogeen opslaan.
Langer energie
Wanneer je vaker en intensiever gaat sporten en gezond eet, gaat je lichaam zich daaraan aanpassen. Je glycogeen voorraad wordt vergroot! (Hoe cool?! Nóg langer energie!!!!) Je gewicht kan hierdoor ook meer schommelen (… of je nu ‘geladen’ vól energie (lees: glycogeen) bent of… uitgeput en totaal geen voorraad hebt). Ook kunnen factoren als zweten en menstruatie de oorzaak zijn van gewichtsschommelingen . Dus neem de huis-tuin-en-keukenweegschaal met een korreltje zout en laat je niet meteen uit het veld slaan als jij zo goed bezig bent en de weegschaal dit niet meteen laat zien. Als jij gezond eet én lekker beweegt is het een kwestie van tijd tot je die slanke- IK bent!!
Eind goed…
De vraag om hulp via de WhatsApp was snel beantwoord na een lichaamssamenstellingmeting. Deze weegschaal laat gelukkig wél zien hoe het echt zit! De spiermassa was wat toegenomen, de vetmassa afgenomen en er werd wat meer vocht vastgehouden. Dat klinkt natuurlijk veel beter dan aankomen terwijl je gezond eet :)!
Een kleine kanttekening bij dit hele verhaal is wel: wat is gezond eten? Zo zijn walnoten bijvoorbeeld gezond maar wanneer je elke dag een grote hand met walnoten eet, levert ook dit veel energie en kan de oorzaak zijn dat je niet afvalt. Zo zouden gezonde noten toch nog killing kunnen zijn voor je energiebalans en dus je gewicht. Wil jij weten of je nu écht gezond eet? Maak dan eens een afspraak.