Hardlopen: wit of bruinbrood?

Jaarlijks wordt er in Hoorn een reeks hardloopwedstrijden op woensdagavond georganiseerd. De wijkenlopen kenmerken zich door uitgezette rondjes van 2,5 kilometer die naar wens meerdere keren kunnen worden afgelegd. Dit jaar ben ik gevraagd om de deelnemers te voorzien van basissportvoedingstips. Deze blog is dan ook geplaatst op de site van Wijkenlopen.nl

hardlopen wit of bruinbrood, witbrood, bruinbrood, wit, bruin, brood, hardlopen, groot in de praktijk, louise groot, diëtist, diëtstepraktijk louise groot, dietistepraktijk louise groot, diëtist westfriesland, sportdietist, sportdiëtistEr zijn veel verschillende soorten brood. Grofweg kunnen deze worden ingedeeld in drie varianten: wit, bruin en volkorenbrood. Deze indeling wordt gemaakt aan de hand van de uitmalingsgraad. Een uitmalingsgraad van 100 betekent dat er van 100kg graan, 100kg meel wordt gemaakt en dus de hele tarwekorrel inclusief vliesjes, zemelen en kiemen zijn gebruikt.

Bruin-, en volkorenbrood wordt algemeen gepromoot omdat deze zemelen bevatten, rijk aan B-vitaminen en voedingsvezels. Vezels  stimuleren de darmwerking en hebben een positieve invloed op de cholesterolwaarden in het bloed. De darmwerking…. Dat is nou net waar sommige lopers last van hebben.

Jaren lang werd witbrood (met jam) steevast aangeraden aan sporters om koolhydraten binnen te krijgen. “Het geeft je snel en veel energie”, werd overal verkondigd. Dit klopt, witbrood wordt zelfs als maatstaaf voor de glycemische index gebruikt. Hierbij wordt de snelheid waarmee suiker van een bepaald voedingsmiddel in het bloed terechtkomt, vergeleken met witbrood. Echter heeft dit ook een keerzijde. Door de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel neemt ook de productie van insuline toe waardoor de hoeveelheid suiker sneller opgenomen wordt in de cellen.

De vezels uit het bruine dan wel volkorenbrood zorgen voor een gelijkmatigere stijging van de bloedsuikerspiegel. Langdurig energie dus.

Omdat bruin en volkorenbrood veel meer voedingsstoffen bevatten én langduriger energie afgeven is bruinbrood óók voor sporters een voorkeursproduct. Echter wanneer jij door darmkrampen niet goed ‘op bruinbrood’ kunt lopen, schakel dan alleen voor de wedstrijd over naar witbrood.

Let op: dit zijn algemene sportvoedingsadviezen. Loop jij (al langere tijd) rond met een vraag op het gebied van sportvoeding of wil je een individueel advies? Neem contact op via louise@grootindepraktijk.nl. Dieetadvisering wordt vergoed vanuit de basisverzekering.