Gezond koekje?
In de categorie: “Wanneer je denkt dat het niet erger kan..”
Afgelopen week vertelde een jongen(12 jaar en groeiend naar zijn gezonde gewicht) dat hij ’s middags had afgesproken met zijn beste vriend. Leuk! De jongens kregen trek en zijn vriend had dé oplossing. Behulpzaam en meedenkend als hij was, had hij een gezond koekje voor hem; Bolletje Goed Bezig…..Uhm.. Goed bezig?!? Ik nam het reepje eens onder de loep. Dit wordt een blog in de lijn van mijn onlangs geposte bericht over Marketing reclame voeding- marketingtrucs en logo larie. So, be aware!
100% natuurlijk en 100% lekker
Op de verpakking van dit graanreepje met een gezonde uitstraling staan duidelijk sprekende teksten: “100% natuurlijk en 100% lekker“. Daarnaast suggereert de naam dat de repen een gezonde keuze zijn (de jongens waren meteen om na het lezen van deze kreet). Om het gezondheidsimago verder op te krikken staat aan de zijkant van de verpakking dat de repen als vervanger van het ontbijt of als tussendoortje gebruikt kunnen worden. Ook staat er ‘Goed Bezig is bereid met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Een geruststelling voor velen; deze graanrepen bevatten geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Kanttekening is wel dat de van oorsprong natuurlijke ingrediënten kunnen zijn bewerkt…
De ingrediënten
Op naar de ingrediëntenlijst! Zoals je ook in mijn eerdere blog hebt kunnen lezen, worden de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid genoteerd …. De aftrap wordt genomen door haver en andere soorten granen, 61% (yeah!) Next one is suiker…. Hier staat de hoeveelheid niet procentueel uitgedrukt, maar aangezien het als tweede op de lijst staat, gaat dit niet om een ‘vleugje’. Vervolgens zonnebloemolie, maltodextrine (vorm van suiker), honing (vorm van suiker), kandijstroop (vorm van suiker), zout, een emulgator en melasse (vorm van suiker). Maar liefst 5 verschillende soorten suiker!
Gezond koekje?
Ik krijg vaak de vraag: “Wat is nou een gezond koekje?” Ik vraag me dan altijd af wat er wordt verstaan onder gezond eten? Voor sommige mensen is het namelijk een synoniem voor past-in-mijn-afval-dieet, andere doelen meer op een eetpatroon waarbij ze van alle vitamine en mineralen voldoende binnenkrijgen. Natuurlijk eet jij of ik wel (eens) een koekje. Wanneer je voldoende beweegt, en dus voldoende energie verbruikt zal dit dan ook niet direct invloed hebben op je gewicht. Maar het imago dat fabrikanten aan koekjes en granenrepen geven vind ik misleidend. Dit koekje weegt 35 gram en bestaat voor een derde uit suiker. Best veel toch?!. Zo af en toe past een koekje binnen een gezonde voeding maar in mijn beleving is een koekje niet gezond.
Koekje d’r bij?