Energiebalans
Of je doel nu afvallen, aankomen of het verbeteren van je sportprestatie is, het draait allemaal om de energiebalans van het lichaam. Deze energiebalans is leidend en de basis van het veranderen van lichaamssamenstelling. Maar hoe werkt die eigenlijk?
De energiebalans
Aan de ene kant krijg je energie binnen door het eten van voedsel: energie-inkomsten. De energieleverende stoffen in je voedsel zijn koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol. Aan de andere kant verbruik je energie: energie-uitgaven. Dit is energie die je nodig hebt om je lichaam te laten functioneren, om te bewegen en om te sporten. Deze energie geef je aan in kilocalorieën. De energiebalans is in evenwicht als energie-inkomsten gelijk zijn aan energie-uitgaven. Bij een positieve energiebalans (door te veel inkomsten of te weinig uitgaven) houdt je lichaam energie over en slaat dat op als glycogeen in lever en spieren. Die opslagcapaciteit is echter beperkt en de rest, het merendeel van het teveel aan kilocalorieën, wordt opgeslagen in vetcellen. Wanneer je dus structureel te veel energie eet, neemt je lichaamsgewicht toe.
De kleine dingen in het leven
Zoals ik al zei, dacht je progressie te behalen door alles netjes bij te houden, maar toch zie je geen verandering. Dat kan goed komen door de kleine dingen in het leven.
Mierenneukerij
Je staat op, geniet van een bakje koffie en maakt snel je havermoutpapje met superfoods klaar. Uiteraard neem je ook je dagelijkse supplementen, waaronder waarschijnlijk visolie. Omega-3, ofwel visolie genoemd, bevatten essentiële vetzuren. En zoals we weten bevatten vetten ook kcal (9 kcal per gram). Ik ben nu een ontzettende mierenneuker, dat weet ik, maar het telt wel mee.
Die vervelende collega
Je komt aan op je werk en er komt direct een vervelende collega aanzetten met een glazen pot vol met drop. Uiteraard zeg je geen nee en neem je twee à drie dropjes. “Ach, boeiend dat maakt niet uit”. Je lichaam boeit dat wel en telt dit gewoon mee.
Ondertussen bij de koffieautomaat
Terwijl je voor de koffieautomaat staat, twijfel je of je voor alweer je zesde bakje koffie met suiker en melk gaat. Wellicht een cappuccino dit keer, of een warme chocolademelk. In ieder geval: melk en suiker bevatten kcal. Dat tikt toch aardig aan na zes bakkies.
Dit vergeet bijna iedereen
Ben je net thuis van werk en heb je eindelijk rust aan je hoofd, begint je partner te zeuren dat je moet koken. Je denkt aan wat er nog binnen je plan past en ondertussen gooi je de fles olijfolie half leeg in de pan. Je neemt een stronk broccoli, twee tartaartjes en een zak krieltjes, wat precies past binnen je plan. Maar die olijfolie; ben je die niet vergeten?
En dit al helemaal…
Net voordat jij je krieltjes wil eten, bedenk je je ineens dat droge krieltjes eigenlijk heel goor zijn. En dat er dus een sausje bij moet. Het liefst een kleine klodder Zaanse mayonaise, want dat kleine beetje zal wel niet uitmaken.
Mooie dagomschrijving, wat nu?
Wees geen sloddervos en vergeet niet de kleine dingen die je eet. Al die kleine dingen bevatten namelijk bij elkaar toch een hoop kcal. En dit kan net de reden zijn dat jouw harde werken voor niets is. Je creëert namelijk geen negatieve energiebalans wat je uiteindelijk wel wil bij vetverbranding. En dat is lullig wanneer je net denkt goed bezig te zijn.