Emotie eten de baas

emotie eten, emotieeten, afvallen, dieten, overeten, eetbuien, afvallen, gezond gewicht, dieet, dietist, groot in de praktijk, dietistepraktijk louise groot, louise, louise groot, de goorn, avenhorn, berkhout, spierdijk, bobeldijk, hoorn, eetstoornis, bikini, dieet,Esther (48jr) belde op. Ze was het emotie eten zat. Nooit hoefde ze echt op haar gewicht te letten. Natuurlijk was ze wel eens een paar kilo zwaarder maar dan snoepte ze net iets minder en zat haar broek weer als gegoten. Met nuchtere voedingskennis als “ net even minder nemen” hield zij haar gewicht altijd rond de 67 kilo. Bij een lengte van 1.71 een prima gewicht. 

Bikinibroekje

Maar ineens lukte het haar niet meer. Ze vertelde dat ze zich elke ochtend weer voornam om gezond te eten maar ’s middags toch overstag ging met een bakje chips en frisdrank of met snaaien voor het avondeten. Overeten overkwam haar. En als ze dan toch bezig was, vulde ze dat schaaltje ook weer bij. “Dan was het maar weer op!” Want ook dat weer, bijna dwangmatig, naar de kast lopen had ze niet in de hand. Eigenlijk herkende ze zichzelf niet meer in dit gedrag, erger nog: in de spiegel zag ze haar gewicht toenemen. Net dat ene rolletje meer boven haar bikinibroekje.

Vriendinnen

Wanneer ze erover begon tegen vriendinnen wuifden die haar zorgen hierover weg. “Joh, jij bent toch helemaal niet dik!” En nee: haar BMI was ook met ruim 70 kilo nog binnen de marge van een gezond gewicht. Maar zij voelde zicht niet fit, niet happy met haar lijf.

Hier haar reactie:

Eigenlijk twijfelde ik wel een beetje om naar een diëtist te gaan. Stelde ik me niet aan met die paar kilo’s? Maar ik dacht; een beetje structuur en een dieet kan dan geen kwaad. Ik wilde erger namelijk voorkomen.

Anders dan dat ik had gedacht, ging ik zonder eetlijst/restricties en must do’s naar huis. Mijn basis eetpatroon was namelijk best in orde. Natuurlijk heb ik wel wat kleine adviezen gekregen maar de meeste winst viel te behalen met het verminderen van dat overeten. Louise lag uit dat de energiebalans leidend is. De hoeveelheid energie die ik binnenkreeg door dat overeten was echter veel meer geworden waardoor ik aankwam.

Er werden mij vragen gesteld waardoor ik veel meer inzicht kreeg in mijn eigen gedachten en het gedragspatroon dat was ontstaan. Ik kreeg gedragslessen mee naar huis. Want de kennis over wat wel en niet gezond was, die had ik wel. Maar over waarom ik het deed en niet meer kon stoppen, niet.

Inmiddels heb ik veel minder last van eetbuien en ben ik die paar kilo’s kwijt. Ik ga bijna op vakantie en ben blij dat ik nu relaxt in bikini rondloop en me niet loop te ergeren aan dat randje boven me broekje. Natuurlijk eet ik nog wel eens teveel. Maar nu is het een bewuste keuze, accepteer ik dat het soms net even teveel is maar overkomt het me dus niet meer.

Ik heb het weer onder controle en de regie over mijn eigen eetpatroon. Ik ben emotie eten de baas. Zo’n lekker gevoel.

En het grappige is: als ik het nu aan mijn vriendinnen vertel, reageren ze enthousiast.

Ook als je met een paar kilo’s worstelt, zou ik iedereen aanraden toch die stap te nemen om naar een dietist te gaan. Vaak zijn dan al enkele aanpassingen/oplossingen genoeg om net dat verschil te maken, je ideale gewicht te bereiken waarbij je je lekker in je vel voelt.

Pak ook de regie!

Baal jij ook net van die paar kilo’s extra of wil je minder overeten? Bel gerust voor meer informatie, samen komen we er echt wel uit. Neem de regie en bepaal hoe jij er over een tijdje bijloopt!