“Door het FODMAP dieet kon ik weer hardlopen!”

Over darmklachten bij hardlopen

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 30 – 50% van de duursporters te maken krijgt met darmproblemen. Tijdens langdurige inspanning worden zij geplaagd door buik- en darmkrampen, aandrang, winderigheid en aanhoudende diarree. Erg vervelend, zeker wanneer je een grote sportieve uitdaging wil aangaan.

Marathondroom

Petra wilde op haar 50ste verjaardag graag de marathon van Rotterdam lopen. Aanhoudende buikklachten gooiden echter al maanden lang roet in het eten. Als recreatieve hardloopster werd ze hierdoor steeds vaker geremd. De trainingsrondjes werden steeds korter, niet meer die onbevangen rondjes. Na verschillende onderzoeken in het ziekenhuis gaf haar internist haar het advies om het FODMAP dieet te volgen. Verder gewichtsverlies moest hierbij worden voorkomen. Maar belangrijker nog was het om voldoende energie binnen te krijgen om de toenemende trainingsintentisiteit voor een marathon aan te kunnen.

fodmap, darmklachten bij hardlopen, fodmapdieet, marathon, hardlopen, darmklachten, darm, last, hardlopen, running, buikklachten, eten marathon, voeding, afvallen, dieet, prikkelbaar darmsyndroom, pds, prikkelbaardarmsyndroom, groot in de praktijk, dietistepraktijk louise groot, louise groot, louise, dietist, dietistenpraktijk louise groot, dietistepraktijk louise groot, sportdietist, sportdietetiek, sportvoeding, sportdietist, hardlopen, wielrennen, hollandia, hoorn, westfriesland, west-friesland, noord-holland, hoorn, medemblik, abbekerk, avenhorn, de goorn, berkhout, heerhugowaard, koggenland, medemblik

FODMAPdieet

Het FODMAP-beperkte dieet is een nieuwe en effectieve behandeling voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc).

Door het FODMAP arme dieet te volgen verdwijnen de klachten bij 75% van de mensen met het prikkelbaar darmsyndroom en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden. Dat wordt onderzocht met behulp van een een eliminatie- herintroductiedieet. Het is raadzaam om dit met behulp van gespecificeerde dietistische begeleiding verantwoord te laten plaatsvinden.

Resultaat in trainingen

Door het volgen van het FODMAP dieet verdwenen de klachten van Petra binnen enkele weken. Al vrij snel kon zij weer onbevangen trainen. Naast de veranderingen in haar basisvoeding, was het voor het lopen van de marathon belangrijk om naar een voor haar geschikte sportvoeding te zoeken. Sportvoeding voor de laatste dagen voor de marathon en voor tijdens de marathon. Naast algemene sportvoedingsadviezen werd er door Louise naar sportvoeding gezocht die het beste bij Petra en haar FODMAP dieet paste. In aanloop naar de marathon heeft Petra dit tijdens lange duurlopen(30 – 35 km) uitgebreid kunnen testen. Hierdoor verscheen ze goed voorbereid aan de start.

De marathon

Na het opstaan voelde ze het meteen; dit werd haar dag! Samen met haar man ging ze van start. Voorafgaand hadden ze afgesproken dat wanneer een van beiden in de problemen zou komen, de ander zou doorlopen.

Petra liep heerlijk, kilometer voor kilometer ging onder haar schoenen door. Na 34 kilometer gaf haar man echter aan wat last te hebben van kramp. Petra liep op haar eigen tempo door. Bleef goed gefocust op het op tijd nemen van voeding en drinken. Zonder problemen kwam zij over de finish. Haar man bleek na de kramp door te hebben kunnen lopen en kwam niet veel later ook over de finishlijn. Petra’s missie was hiermee meer dan geslaagd!